Комуникацията за ползата от ваксините, комуникацията за Зеления сертификат, комуникациите

...
Комуникацията за ползата от ваксините, комуникацията за Зеления сертификат, комуникациите
Коментари Харесай

6 комуникационни дупки, в които накриво може да стъпи България през 2022 г.

Комуникацията за изгодата от имунизациите, връзката за Зеления документ, връзките на политическите сили, информационната реакция на някогашните ръководещи, подправените вести и тайни теории, информационното държание на прокуратурата - това бяха шестте най-показателните и емблематични информационни рецесии у нас, които Центърът за разбори и спешни връзки (ЦАКК) открои в годишния си разбор. И шестте дават ясна визия за динамичността на връзките в обществото, а за България годината 2021 година несъмнено бе бурна, а и сложна, както за хората и за фирмите, по този начин и за администрацията и политиците. И с шестте такива под мишница встъпваме обаче и в идната година, в чийто първи ден се надяваме да бъде по-здрава, и в информационно отношение в това число.
 Кризите на 2021 година: Ваксини, документи, мандати и други информационни сривове
Кризите на 2021 година: Ваксини, документи, мандати и други информационни сривове

Комуникационните рецесии пораждат поради подценяване и неглижиране

За още 6 информационни провокации, които имат капацитет да се развият в рецесии през 2022 година пък предизвестяват от ЦАКК.

Поведението на ръководещата коалиция

Съставянето на държавно управление от четири разнообразни партии е мощно предизвикателство. А когато става дума за толкоз разнообразни по хрумвания, конструкция, опит, мотивация и какво ли още не партии и обединения, това граничи с неспособност. Сто и четиридесетте страници на съдружното съглашение би трябвало да са гаранта на непоклатимост на ръководещата коалиция. Но с цел да се поддържа единството, би трябвало да има непрекъсната вътрешна съгласуваност и дейна, ясна, разбираема връзка. Така освен ще се избегнат несъгласията и неразбирателствата, само че и нападките сред ръководещите. Единството или най-малко координацията би трябвало да звучи и пред външната аудитория, с цел да не се остане с усещане за безпорядък и неумение по какъв начин да се ръководи.

Ваксината против COVID-19 и осведомителната акция

Ниското равнище на имунизация продължава да бъде извънредно обезпокоително - освен това бариерите и страховете, подклаждани от тайни теории и подправени вести са толкоз доста и са навлезли толкоз дълбоко, че общоприетите информационни действия няма да проработят. Необходимо е да се търсят водачи на мнение, информационни медиатори измежду другите общности, с цел да се успокоят хората, да се дадат отговори на всички въпроси и да не остане даже сянка подозрение за нещо подмолно във имунизациите.

Както към този момент е ясно, неналичието на достоверна и тествана информация убива. Хора губят живота си, тъй като се подмамват от различни на науката обстоятелства, на откровени неистини и на операции. Нужно е и схващане за методите, по които поколенията от милениъли търсят и обработват информация, както и прозрение в това какво би трябвало да се промени в системата на образованието и по какъв начин би трябвало да се промени връзката на институциите. В подтекста на неовладяната пандемия, която сигурно ще докара до нови разновидности или даже до разновидности на нов ковид, е необходим съдбоносен и огромен метод на държавно, общинско и общностно равнище.

Проблемите през последните 12 години

Вижда се, че през последните 12 години са се натрупали доста проблеми. Ясно е, че няма по какъв начин да продължим напред, без да разберем какво тъкмо е станало. В това отношение България има да позволява още един информативен недостиг. Без ясна връзка, няма по какъв начин да има схващане. И това ще остане голям абсцес в обществото ни.

Затова е нужно ГЕРБ да извървят пътя на катарзиса и в действителност да стартират да се държат като " градивна съпротива ". Това е главният им късмет, с цел да се запазят като партия. Само по този начин в действителност ще бъдат поредни в това, което споделят и това, което вършат. В противоположен случай могат да провокират не една рецесия, в това число и в своите редици.

Кризата в здравната система и в администрацията

Пандемията показва съществени недъзи в здравната ни система. Тя има потребност да бъде преосмислена радикално, да бъде обезпечена с запас, опазването на здравето да се възприема като инвестиция, да се влага в предварителна защита и цифровизация, да се запушат " дупките " по клиничните пътеки, да се търси успеваемост, само че и да не се не помни, че здравната система е призвана да защищава от заболявания, да лекува хора и да избавя животи.

Разкритията на служебния кабинет и някои публицисти демонстрираха разпада на доста институции и цели обществени браншове. Реформата на тези браншове минава през законодателни промени, обвързани с доста връзка. Трябва да се изследват потребностите на хората, какви са техните упования, какви са техните настоящи проблеми, належащо е да се образова нова вълна админи, с нова идея за " работа с клиента ". Необходимо е оценката на влияние и обществените разисквания да станат действителен потребен инструмент на политици и администрация. И всичко това от огромно, цялостно и дейно електронното ръководство до последния служител на " гише ". Всички те би трябвало да схванат, че са функционалност на хората и тяхната потребност. И не съществуват вън и без значение от всеобщата аудитория.

Ако това не се комуникира съответно и не се одобри цивилен надзор, напъните на новото държавно управление ще бъдат напразни.

Имиджът на България в Европейски Съюз

Както се предполагаше, европейските сътрудници са давали доста сигнали, че има проблеми в работата на институциите у нас. Всички кавги, всички разкрития, цялата антиевропейска изразителност на " псевдоконсервативните " партии, смъква доста от имиджа на България измежду останалите европейски страни. А това, взаимно с извънредно ниските равнища на имунизация, последователно разрушава така и така нежната национална известност и ни трансформира в самобитно гето на Европейски Съюз. Ако не се вземат професионални стратегически ограничения по възстановяване на връзките, освен няма скоро да забележим европейска институция да си реалокира седалището у нас, само че и има мощна възможност да се появят и спомагателни проблеми. Липсата на връзка ще докара до неуспеха ни да се нареждаме като благонадежден сътрудник, който освен усвоява средства.

В ход е по-амбициозният вид на " Зелената договорка ". " Готови за 55 " (Fit for 55) към този момент слага под тестване цели стопански системи, които ще бъдат подложени на нечувана в индустриалната ера промяна. Това, което убягва като връзка и от Брюксел, и от София, е каква е цената на зеленото бъдеще? И още по-болезненият въпрос - кой ще я заплати? Желанието да оставим планетата на децата и идващите генерации е несъмнено, само че в случай че това е определеният от Европейския съюз метод, е належащо да се обезпечат нужните средства за цялостната промяна на секторите, да се откри метод да се компенсират граничните страни (въглеродният двуокис не стопира на границата ни със Сърбия, която не е член на ЕС), и още доста други въпроси.

Фалшиви вести и тайни теории

Само дейна връзка на изгодите от достиженията на науката и Западната цивилизация може да опровергаят внезапно надигащата се вълна тайни теории. Трябва ясно и поредно да се съобщи от виновните институции: " Не, никой не се интересува от нас и не желае да ни чипира! " Ясно е, че това е проблем в целия свят, че той е обвързван с несигурността на обстановката сега, към която се прибавят и засилващите се обществени неравенства и беднотия. Но е значимо да му се обърне уверено внимание, с цел да не му се дава опция да прерасне в рецесия. Нужен е пореден метод, съгласуваност сред обособените звена, послания за другите целеви групи и прилагане на голям брой канали. Нужни са качествени, отдадени и решителни хора на основни места.

Особен фокус би трябвало да бъдат децата и възрастните хора, като най-уязвимите групи, които елементарно попадат под влияние на подправените вести. България би трябвало да има дейна позиция и разговор с снабдители на цифрови услуги - както локални, по този начин и световни - с цел да може да се построява среда с качествено, неманипулативно наличие, както и битка с подправените вести. Те, дружно с киберсигурността, могат да доведат до непоправими вреди върху националната сигурност на страната.

Прогнозата и предизвестието на ЦАКК за миналата година:
 Изборите, имунизациите и С. Македония - измежду вероятните информационни рецесии през 2021 година
Изборите, имунизациите и С. Македония - измежду вероятните информационни рецесии през 2021 година

Това сочи анализът на Центъра за разбор и спешни комуникации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР