Компенсациите от Община Пловдив към автобусните превозвачите в бюджет 2022

...
Компенсациите от Община Пловдив към автобусните превозвачите в бюджет 2022
Коментари Харесай

Дават екстра 3 млн. лева на автобусните превозвачи в Пловдив, дори и при билет от 1,5 лева

Компенсациите от Община Пловдив към автобусните превозвачите в бюджет 2022 ще бъдат повишени с 3 млн. лв. и по този начин те ще станат 10 млн. лв.. Това оповестиха на брифинг Здравко Димитров и зам.-кметът по превоз Тодор Чонов.

„ Тези пари не са техни, би трябвало да си ги потвърдят с документи”, сподели Зико. Това е с близо 33% повече от сегашните обезщетения, които изплаща Община Пловдив, без да се броят държавните дотации и приходите от билети и карти.

Чонов съобщи, че превозвачите са създали и „ аргументирано предложение” цената на билета за еднократно пътешестване да стане 1,5 лв., а месечната карта от 16 на 20 лв..

Предложението на превозвачите през Община Пловдив ще влезе за гласоподаване в локалния парламент и по думите на Чонов след необятен спор ще се вземе съответното решение. Зико съобщи, че сега билетът в Пловдив е един от най-евтините в страната, като по този начин ще бъде и след възможното нарастване. Въпреки непрекъснатите оферти за промяна на месечните непреференциални карти и годишните за градския превоз, все още такова не се планува.

На въпрос по кое време съответното предложение ще влезе в действие – преди или след въвеждането на новата електронно-билетна система, не се даде явен и безапелационен отговор. Почти несъмнено е обаче, че ще бъде преди нея.

По думите на Чонов до месец ще бъде пусната новата социална поръчка, която ще бъде интегрирана и така наречен Смарт сити – в нея ще бъде освен градския превоз, само че и паркирането в Синя зона, схеми за паркиране, визити на билети и други.

„ Все още нямаме индикативна стойност за поръчката, като тя ще обхване редица мероприятия – от градски превоз до паркиране. Надяваме се най-късно до другата година тя да проработи и тогава Община Пловдив да стане приходосъбирач, а на превозвачите да се заплаща на километър”, изясни Чонов. На въпрос при анализите на ОКТ каква част от техниката на „ Индра” може да се употребява, зам.-кметът отговори, че „ изпълнителят ще би трябвало да употребява оптимално повече елементи”. Той обаче добави, че техниката – както софтуерно, по този начин и хардуерно към този момент е доста остаряла. Със сигурност монетниците ще бъдат отстранени.

Както TrafficNews писа, Община Пловдив приготвя мегапоръчка за електронната система на градския превоз, паркиране в Синя зона, както и създаване на видеонаблюдение. Към момента е по-вероятно тя да бъде единствено с една позиция, като по думите на Здравко Димитров това се прави за да се явяват по-големи и потвърдени компании.

Очаквайте детайлности!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР