Компанията за доставки Glovo, която навлезе на местния пазар едва

...
Коментари Харесай

Glovo купува foodpanda в България и Румъния

Компанията за доставки Glovo, която навлезе на локалния пазар едвам тази година, ще купи конкурентната платформа foodpanda в България и Румъния. Испанският стартъп ще придобие и още две компании, опериращи в четири страни, които сега са благосъстоятелност на Delivery Hero. Сделките са за общо 170 млн. евро и са част от тактиката на Glovo за разширение в района, оповестиха от компанията. Чрез придобиването на един от главните играчи в България Glovo " хвърля ръкавицата " на Takeaway.
Серия от покупко-продажби
В серия от покупко-продажби с изключение на foodpanda в дведе страни Glovo ще придобие също компанията Donesi в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, както и Pauza в Хърватия. Повечето придобивания се чака да приключат в границите на идващите няколко седмици, а в Румъния процесът ще бъде приключен след утвърждение от регулаторния орган за конкуренцията, прецизираха от Glovo. Извън този пакет неотдавна испанският стартъп реализира единодушие за придобиването на Ehrana - локална компания за доставки в Словения, за неназована цена. Самата договорка ще бъде финализирана до няколко месеца.

Според съоснователя и основен изпълнителен шеф на Glovo Оскар Пиер, представен в прессъобщението, тактиката на компанията е да се концентрира върху пазари, където има ясни благоприятни условия да бъде водеща и да развива резистентен бизнес, а Централна и Източна Европа са доста значима част от този проект. " Регионът изцяло е приел платформите за доставка при поискване и ние сме щастливи да засилим и увеличим нашето наличие в страни, които не престават да демонстрират голям капацитет за развиване ", показва Пиер.

Бизнесът в България

Дейността на foodpanda в България се разраства бързо през последните години, като за последната регистрирана до момента публично година - 2019 година, приходите доближиха 4.4 млн. лева по отношение на 2.1 млн. лева година по-рано. Очакванията за предходната година са за още по-сериозен напредък, защото поради пандемията поръчките на храна за домовете набъбнаха доста. През 2020 година foodpanda с изключение на храна стартира да доставя и хранителни и други артикули посредством партньорствата си с вериги като " Фантастико ", " Кауфланд ", dm, " Техномаркет " и други От българския офис на компанията не разясниха договорката с Glovo.

Glovo навлезе в България преди няколко месеца с концепцията да се намеси в конкуренцията сред водачите на пазара - Takeaway и foodpandа. Чрез придобиването на втората компанията може да се концентрира върху битката за лидерското място с Takeaway. Последната пък навлезе тук преди три години посредством придобиването на BGМenu за 10.5 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР