Компанията Uber е заплатила на високопоставени академици в Европа и

...
Компанията Uber е заплатила на високопоставени академици в Европа и
Коментари Харесай

"Досиетата Uber": Компанията плащала баснословни суми на академици за фейк изследвания

Компанията Uber е заплатила на високопоставени учени в Европа и Съединени американски щати стотици хиляди долари, с цел да изготвят отчети, които биха могли да бъдат употребявани като част от лобистката акция на компанията.

" Досиетата Uber "   - хиляди поверителни документи, изтекли пред вестник Guardian, разкриват доходоносни покупко-продажби с няколко водещи учени, на които е било плащано да разгласяват проучвания за преимуществата на икономическия модел. Докладите са поръчани, до момента в който Uber се бори с регулаторите в основни градове по света.

Икономисти са набелязани във Франция и Германия, където налагането от страна на управляващите бе все по-жестоко през 2014-15 година

Един отчет на френски учен, който желае хонорар за съветник от 100 000 евро, е представен в публикация на Financial Times от 2016 година като доказателство, че Uber е " маршрут отвън френските банлиуси ", което е зарадвало ръководителите на Uber.

Използвайки техники, постоянно срещани в партийните политически акции, Uber се насочва към учени и мозъчни тръстове, с цел да му оказват помощ да построи позитивен роман, а точно - че основава добре платени работни места, които водачите харесват, доставя на ниска цена превоз на потребителите и покачва продуктивността.

Документи демонстрират по какъв начин неговите лобисти са възнамерявали да употребяват университетски проучвания като част от индустриална линия за политически амуниции, които могат да бъдат захранвани с политици и медии.

Целта е била проучването да се употребява за увеличение на натиска за смяна на разпоредбите, които Uber заобикаля. Въпреки че присъединяване на Uber в отчетите е упоменато, изтеклите файлове разкриват по какъв начин е компанията е желала да употребява работата на учените и тяхната известност, с цел да реализира задачите си, и какъв брой е била подготвена да им заплати.

Във Франция съглашението за консултантски услуги на стойност 100 000 евро е контрактувано с изгряваща звезда на университетската стопанска система, проф. Августин Ландиер от Училището по стопанска система в Тулуза. Ландиер се съгласява да изготви отчет, който той разказа в имейли до екипа за политика и връзки на Uber като " използван за пряк PR, с цел да потвърди позитивната икономическа роля на Uber ".

Ландиер предлага съдействие с Дейвид Тесмар - различен прочут професор от най-хубавото бизнес учебно заведение във Франция, École des Hautes Études Commerciales de Paris (HEC).

В полемиките през февруари 2015 година ръководителите на Uber означават, че макар че цената е висока, си коства, изключително в случай че работят върху известията в отчета, " с цел да подсигуряват, че той не е показан в евентуално отрицателна светлина ".

Докладът идва на фона на натоварен спор за загубата на работни места, породени от Uber , като Еманюел Макрон, който тогава бе министър на стопанската система на Франция, се пробва да наложи стопански промени.

Член на екипа по политиката на Uber написа по това време, че " количествено валидиране на новия вид работа, който Uber основава в Европа, изключително когато се прави от икономист с фамозния престиж на Ландиер, би ни помогнало извънредно доста ".

Учените бяха разчувствани от данните на Uber , тъй като те им дадоха редки доказателства в действително време за резултата на цените върху пазарите – един от основните въпроси измежду демократичните икономисти, които спорят за свободните пазари.

В подмяна на консултантската такса Ландиер също желае да изготви настрана неплатено изследване, употребявайки данни от Uber. Изтичането на информация демонстрира, че ръководителите на Uber са били загрижени, че това би означавало, че " губят публицистичния надзор ", само че старши чиновник заключава: " Виждаме невисок риск тук, тъй като можем да работим с Ландиер по формулирането на изследването и също по този начин решаваме какви данни да споделяме с него. "

Ден преди публикуването на отчета на Ландиер и Тесмар през март 2016 година се появи материалът на FT, който го цитира. " Приложенията за образуване на транспорти сътвориха работни места за по-бедните младежи в Париж, само че се задават регулаторни ограничавания ", се споделя в публикацията.

Тесмар е представен в публикацията, казвайки, че Uber е " трансформирал обществените игри ".

Докладът има трети съавтор, Даниел Сомору, вътрешен икономист на Uber. Въпреки че работата му и съглашението за университетски съвещания с Uber бяха приети в записка под линия, детайлности за хонорара не са изнесени. Нито Сомору, нито фактът, че отчетът е бил заплатен от Uber , са упоменати в материала на FT.

Някои от основните квалификации в отчета не се появяват в отразяването в пресата – в това число заключението на учените, че водачите на Uber , които не вършат положителни пари, са склонни да напущат платформата.

Докладът разказва в детайли по какъв начин тези водачи са получавали " изплащания " приблизително по 19,90 евро на час. Но това не включва забележителните разноски, които водачите би трябвало да платят, като наем на кола, застраховка и гориво, които е трябвало да бъдат приспаднати от това приблизително " погашение ", преди да могат да бъдат изчислени облагите. В историята на FT, която беше оповестена от Ландиер и други, изказванието е следното: " Повечето печелят €20 на час, повече от два пъти минималната заплата. "

От Uber са разчувствани от историята на FT. " Еха! " написа един човек, поздравявайки екипът, който го е „ приземил “.

FT съобщи, че публикацията му се основава на личните им обширни репортажи от терен, които обгръщат минусите на шофирането за Uber , в това число ниското възнаграждение, както и преимуществата, и че не е бил подхождан самодейно или осведомен от Uber. Той цитира специалисти, разнообразни от Тесмар, и обяснява, че работата му се основава на данни на Uber , и застава зад своите отчети, сподели представител.

Ландиер и Тесмар обявиха, че техните платени съвещания за Uber са декларирани и транспарантни. Те отхвърлят повече коментар пред The Guardian.

Хюбърт Хоран, икономист в Stigler Center на Университета в Чикаго и дълготраен критик на модела на Uber , споделя, че учените като цяло подценяват обстоятелството, че Uber харчи милиарди долари пари от вложители, с цел да субсидира както водачи, по този начин и пасажери и че " изплащанията " на водачите не са равни надоходите. Следователно изказванията за качеството на работните места или цените са несъстоятелни, твърди той.

" Uber употребява техники, които са се потвърдени като сполучливи в партизански политически условия, с цел да сътвори необятно публикуваното разбиране, че компания, която е изгубила над £20 милиарда, е извънредно новаторска и основава големи изгоди за потребителите и градовете ", изяснява той пред The Guardian. " Превърна се в неукротим PR колос. "

Когато разискват бърза комисионна от 10 000 евро за различен френски икономист, Никола Бузу, разказан като имащ " висок капацитет да употребява тази работа в главните медии ", ръководителите на Uber се съгласяват, че организирането на това посредством мозъчен концерн ще " добави меродавност към разбора ". Те също по този начин приказват за " доене " на отчета Ландиер по същото време.

Бузу разгласява отчета си за Uber през януари 2016 година Той споделя, че отчетът няма искания да бъде академично изследване и че финансирането на Uber е оповестено. Експертът признава, че надеждността на данните от корпоративни клиенти е " огромен риск за нас ", само че споделя, че в никакъв случай не е оформял докладите си по този начин, че да дават отговор на маркетинговите потребности на клиента.

В Германия, където управляващите потискаха нарушаванията на регулациите от страна на Uber през 2014 година, проф. Юстус Хаукап, водещ икономист в Института за стопанска система на конкуренцията към университета в Дюселдорф (DICE), се съгласява да изготви изследване за " изгодите за потребителите от либерализацията на немските таксита пазар ".

Проучването е извършено в съдействие с консултантско поделение на Германския институт за стопански проучвания (DIW), разказан от ръководителите на Uber във вътрешни имейли като " мозъчния концерн, който има най-голямо въздействие върху настоящето немско държавно управление ". За неговите услуги се заплаща такса от 48 000 евро плюс Данък добавена стойност.

Очаква се учените да оказват помощ за разпространение на проучването на събития и в пресата, допуска изтекло съглашение за услуга и фактури. Хаукап пуска отчета на събития за инфлуенсъри и политици в Берлин.

Хаукап, неговата консултантска компания DICE Consult и DIW споделят, че макар че данните са предоставени от Uber , изследването дава отговор на строги самостоятелни научни стандарти и не е било авансово несъмнено от Uber. Те прибавят, че е разпознат като заплатен доклад за Uber.

Една от първите покупко-продажби, подписани от Uber с водещи учени, е с проф. Алън Крюгер от Принстънския университет в Съединени американски щати през 2015 година Крюгер е основен стопански консултант на Барак Обама и е прочут като престиж в повишението на законовата минимална заплата, тъй че има изключително въздействие когато става дума за покровителство за въздействието на Uber върху заетостта.

" Досиетата Uber " разкриват за първи път, че той е получил към 100 000 $ за изследване, което беше необятно представено в поддръжка на Uber като основател на положителни работни места, тъкмо тъй като работи отвън разпоредбите. Вътрешните имейли на Uber означават, че той е бил " потребен в пресата ".

Впоследствие изследването провокира несъгласия. Крюгер, който умря през 2019 година, призна своята платена консултантска работа за Uber , само че в никакъв случай не сподели какъв брой му е било платено. Други учени споделиха, че неговите изводи не могат да бъдат рецензирани, защото данните от него не се споделят намерено.

Uber споделя, че отварянето на своите данни за откривателите дава значима визия за изменящия се темперамент на работата и подвижността и че там, където заплащат на учени, връзката постоянно се разкрива. В отчета на Ландиер и Тесмар излиза наяве, че данните за " погашение ", които дава, не вземат поради разноските на водачите, добавяйки, че наборите от данни на Uber са налични за хора, които желаят да прегледат проучванията, в случай че подпишат съглашение за потребление на данни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР