Компанията Neuralink на Илон Мъск обяви, че вече приема заявления

...
Компанията Neuralink на Илон Мъск обяви, че вече приема заявления
Коментари Харесай

Мъск набира хора за тестване на мозъчния си интерфейс

Компанията Neuralink на Илон Мъск разгласи, че към този момент приема заявки от човешки субекти, подготвени да имат пробния компютърен интерфейс N1 вграден в техния мозък.

Първото проучване на Neuralink върху хора, наречено PRIME (Прецизен Роботно Имплантиран Мозъчно-Компютърен Интерфейс), предизвиква интерес от страна на лица с квадриплегия, породена от нарушаване на шийната част на гръбначния дирек или амиотрофична латерална склероза (ALS). Доброволците би трябвало също по този начин да са на най-малко 22 години и да имат непрекъснат и благонадежден гледач.

През 2022 година Мъск съобщи, че има желание да вгради устройството в личния си мозък, само че наподобява малко евентуално, че той ще бъде измежду първите участници в тестванията.

Формирана през 2016 година, Neuralink създава технология, която свързва човешкия мозък с компютърен интерфейс, за основаване на система, която разрешава на хора с неврологични болести да споделят и управляват разнообразни устройства. Например човек с парализа може евентуално да употребява телефона си, като просто си показа придвижванията на ръката си. В дълготраен проект задачата е да се обезпечи на хората " суперчовешко знание ".

Първото изследване PRIME обаче има за дел да оцени сигурността на импланта N1 и хирургическия робот R. И също по този начин ще оцени базовата функционалност на своя мозъчно-компютърен интерфейс за това - до каква степен разрешава на хора с парализа да управляват външни устройства с мислите си.

" По време на изследването роботът R1 ще се употребява за хирургичното слагане на ултрафини и гъвкави влакна на импланта N1 в област на мозъка, която управлява желанието за придвижване ", изяснява Neuralink в обява на своя уеб страница.

" След като бъде подложен, имплантът N1 е козметично незабележим и е предопределен да записва и предава мозъчни сигнали безжично до приложение, което декодира желанието за придвижване. "

Изследването PRIME се организира след утвърждение от Федералната администрация по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати, обещано тази пролет. 

Миналата година компанията тества мозъчния си интерфейс с маймуна и показа видео, на което тя играе ретро компютърната игра Pong с мислите си. Излязоха изказвания, че над половината от 23-те маймуни с вграден чип са умряли, само че Мъск отхвърли това да е станало поради импланта - просто първоначално са се употребили животни с терминални болести.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР