Компаниите се опитват да следят всичко, което правим, и да

...
Компаниите се опитват да следят всичко, което правим, и да
Коментари Харесай

Все повече хора са загрижени за поверителността онлайн


Компаниите се пробват да наблюдават всичко, което вършим, и да печелят пари от това
(снимка: CC0 Public Domain)

Четирима от петима души не желаят персоналните им данни да се събират или споделят без тяхното единодушие, съгласно ново изследване. 68% от хората считат, че опазването на персоналните данни е значимо, а 82% поддържат въвеждането и използването на ограничения, които биха попречили на фирмите да събират или споделят персоналните данни на жителите.

Изследването е извършено от Invisibly, а резултати от него разгласява. Анкeтирани са 1247 души по отношение на техните настройки за поверителността на онлайн данните, в това число шерване и събиране на персонални данни и усеща във връзка с таргетираните онлайн реклами.

Не е добре това, което се случва с онлайн неприкосновеността, разяснява в по-раншна своя обява Invisibly. „ Толкова доста компании непрестанно се пробват да наблюдават всичко, което вършиме, и да печелят пари от вас ”, изяснява Дон Вон, продуктов началник в платформата за проучвания на настройките на потребителите.

Под израза „ наблюдават всичко, което вършиме ”, Вон има поради компании, които – посредством средствата на цифровите технологии – наблюдават местоположението на индивида, проучват историята на сърфирането му в интернет, изследват метода на разглеждане на уеб страниците, а след това предават тази персонална информация на трети страни или преследват човек с непрекъснато изскачащи, таргетирани реклами.

На база новото си изследване Invisibly споделя, че множеството хора са загрижени за своята дискретност онлайн. Те биха подкрепили промени, които са в положение да предотвратят събирането и шерването на персонални данни без единодушие.

Разбира се, има и „ нихилисти ” в света на персоналната цялост – хора, на които просто не им пука. Те споделят, че паникьосването на тематика отбрана на персонални данни няма да промени нищо в работата на корпорациите и отношението им към клиентите. Останалите обаче са доста повече и те все по-сериозно търсят способи да защитят персоналните си данни в интернет.

Поверителността е еднообразно значима и за мъже, и за дами, демонстрира още анализът на цифрите от изследването. За сметка на това много по-непретенциозни са така наречен небинарни (лица, които не се самоопределят като мъж или като жена).
още по тематиката
Според изследването, болшинството от интервюираните във всяка възрастова група считат, че поверителността на персоналните данни е значима. Това включва 68% от интервюираните под 18 години, 71% от респондентите в диапазона 18-40, цели 88% от интервюираните на възраст от 41 до 54 година и 71% от интервюираните във възрастовата група 55+.

На въпрос дали биха подкрепили промени в рекламните политики и практики, които пречат на фирмите и устройствата да събират или споделят персоналните данни на хората, 82% от участниците в анкетата са декларирали, че поддържат. Това са 78% от интервюираните мъже, 87% от респондентите-жени и 55% от небинарните респонденти. Най-ясно изразени са тези настроения във възрастовите групи от 18 до 24 година и от 41 до 54 година

Както стана дума, трима от всеки четирима от интервюираните не обичат да получават целенасочени маркетингови реклами онлайн. За сметка на това обаче останалите (това са 24%) харесват таргетираните реклами. Те споделят, че точно това им е помогнало да открият нови артикули, които им харесват.

Най-върли съперници на таргетираните реклами са дамите. Едва 17% от респондентите от женски пол одобряват добре този тип маркетингови известия.

Разбивката по възраст разкрива, че още веднъж групата 41-54 година е най-скептична и най-силно желае прекратяването на практиката на таргетирани реклами. Цели 82% от интервюираните на възраст 41-54 години упорстват за ограничение на въпросния рекламен метод.

„ Въпреки обстоятелството, че хората са необикновено открити по въпросите за персоналния си живот в обществените медии, резултатите от изследването демонстрират, че те въпреки всичко ценят своята дискретност онлайн – и с право ”, споделя Дон Вон, продуктов управител в Invisibly.

„ Ясно е, че множеството хора не желаят да бъдат проследявани от рекламодатели, даже когато тези реклами са подобаващи за персоналните им ползи, и че хората са подготвени да поддържат въвеждането на ограничения, които пречат на фирмите да събират и продават персоналните данни на жителите. Ние подозираме, че това е по този начин, тъй като събирането на данни към този момент не е развой, който категорично да изисква единодушие ”, добавя анализаторът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР