Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва анализ на общите

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва анализ на общите
Коментари Харесай

Шофьори, внимание: КЗП с важна новина за автомобилните застраховки

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) прави разбор на общите условия на застрахователните компании. Фокусът сега е върху автомобилните застраховки, разгласи ръководителят Димитър Маргаритов в „ Преди всички” по БНР.

„ Автомобилните застраховки са едни от най-разпространените и постоянно потребителите имат проблеми с отговорността на застрахователя при кражба на автомобила или при неговото повреждане”, уточни Маргаритов. Той сподели, че един от обрисувалите се проблеми е неоснователният съгласно Комисията опит на застрахователите да се освободят от отговорност при кражба на лекия автомобил, в случай че талонът за него е бил вътре. Кодексът за застраховането обаче напълно изрично и изчерпателно изброява случаите, в които застрахователят може да се освободи от отговорност, акцентира ръководителят.

„ Мисля, че както с множеството стопански оператори, при които досега сме откривали неравноправни клаузи в общите условия, по този начин и тук ще успеем да почистим нарушаванията и това ще е от изгода за потребителите”, добави Маргаритов.

На въпрос на водещия дали рекламните есемеси от търговци са законни и по какъв начин може да се противодейства на това ръководителят отговори, че никой няма право да изпраща известия, в случай че потребителят не е дал категорично единодушието си да получава такива.
„ Още повече, че това постоянно съставляват, както предложения за подписване на контракти, по този начин и някакъв вид игри, които водят до нужда от възнаграждение на суми. Обикновено потребителят даже не схваща и когато получи идната си фактура, открива, че е приел предлагането да взе участие в някаква игра или да му бъдат изпращани други такива къси текстови известия с информация, против което той заплаща от време на време немалки суми. Това не е законосъобразно и методът последователно да бъде изчистено изцяло от оборота е да се подават сигнали, с цел да можем дружно с сътрудниците от Комисията за контролиране на известията да правим инспекции и да глобяваме нарушителите”, изясни Маргаритов.

Във връзка с публикуваната от ГДБОП информация за спрени 14 интернет уеб страницата ръководителят уточни, че един от тях е точно на компанията („ Травел Базар”), правила продажбата на неосъществените пътувания до Гърция. Намесата на Комисията за отбрана на потребителите по проблема докара до санкции за нарушителите, затваряне на уеб страницата и лишаване регистрацията на туроператора „ Мадес Груп”.
„ ГДБОП беше сезирана от нашето ведомство във връзка на това, че ние сме имали и предишна заповед за затваряне на активността на този търговец. Сега глобата за него е двойна, защото по този начин планува и законът. Дейността към този момент е прекратена. За откритите нарушавания сме уведомили и министъра на туризма, защото в тази ситуация той може да заличи регистрацията на неточен туроператор. Що се отнася до компенсацията, която потребителите могат и би трябвало да получат, тя е обвързвана със наложителната застраховка „ професионална отговорност”, която всеки туроператор и турагент е задължен да подписа. Дори и да бъде прекратена активността му, застраховката служи като обезщетение за всички предплатено заплатени суми във връзка с неслучили се пътувания”, осведоми ръководителят.

Маргаритов даде позитивна сложна оценка на отминаващия летен сезон, като акцентира, че този случай, както и няколкото опита на ресторантьори да вкарат нерегламентирано разнообразни такси от вида „ празен стол”, „ празна чиния” и прочие са неприемливи, само че единични. Според него гаранциите за това, че неточните практики би трябвало да се заобикалят за в бъдеще е и рефлексията върху имиджа на тези търговци. „ Ако някой си мисли, че може да извади изгода от такова нещо, съгласно мен, той бърка. Това е една неприятна реклама. За страдание, тя може да се трансформира в неприятна реклама на целия туристически артикул, изключително когато придобива и социална гласност”, приключи Маргаритов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР