Протести срещу войната по пътищата блокираха ключови кръстовища в 14

...
Протести срещу войната по пътищата блокираха ключови кръстовища в 14
Коментари Харесай

Протести срещу войната по пътищата блокираха ключови кръстовища в 14 града

Протести против войната по пътищата блокираха основни кръстовища в 14 града в 11 часа през днешния ден. Те бяха проведени през " Facebook ". Основните претенции на протестиращите са за законодателни промени, завишаващи наказванията за водачи, провокирали гибел на пътя след приложимост на алкохол или опиати, прекосяване на алено, шофиране с доста над рестриктивните мерки на скоростта и усъвършенствания по инфраструктурата.

В София протестиращите блокираха кръстовището на булевардите " Сливница " и " Константин Величков ", където при започване на месеца водач, с брошура от няколко месеца, каращ с над 100 км/ч,.

Във Варна протестиращите се събраха на пешеходната пътека, на която преди 12 години моторист блъсна и умъртви 20-годишно момиче. Виновният за злополуката лидер от две години и половина затвор.

В Бургас беше затворен пътят за Южното Черноморие за половин час. Протестиращите се събраха на мястото, на което рейс с турска регистрация умъртви двама души.

В Стара Загора националният митинг се организира пред общината, като хората уважиха паметта на 17-годишно момиче, блъснато от водач без брошура преди две години.

В Шумен мястото на митинга беше кръговото, където животът си загуби 22-година жена, чиято кола беше ударена от различен автомобил.

В Хасково митингът беше на изхода за Димитровград. Там преди два месеца автомобил застига откъм гърба и удря с висока скорост друга кола, чиито лидер умира. Виновният водач е освободен от ареста 10 часа след злополуката и съумява да избяга в Турция.

Адвокат: Парламентът одобри преждевременно измененията в закона
Вчера пред Българска национална телевизия юрист Елица Буенова, която направи: " Затвор за пияни и дрогирани убийци на пътя. Приключване на делата в рационални периоди. Правилно консумиране на средствата за пътна сигурност ", разгласи, че признатите от Народното събрание са направени прекомерно небрежно.

Тя добави, че дружно с група адвокати е подготвила оферти за промени, които биха били по-ефективни. Сред тях са претенции за завишаване на минималната присъда при причиняване на гибел на пътя при избрани условия, което би направило невероятно налагането на условни присъди.

Настоява се също за криминализиране на случаите, при които злополуката е предизвиката при придвижване с над 50 км/ч над ограничаването. Петицията, която все още е подписана от над 12 хиляди души, желае също предприемане на ограничения за забързване на делата както в хода на досъдебното, по този начин и в хода на правосъдното произвеждане, както и изваждането на фонд " Пътна сигурност " от Министерство на вътрешните работи и отделянето му като независимо Юридическо лице. Целта е средствата от него да се харчат освен за действия,свързани с контрола на придвижването, само че и директно свързани с пътната сигурност, като достъп до средствата имат всички институции.

Адвокат Елица Буенова добави, че има обещанието от депутати от ГЕРБ, че тези оферти ще бъдат вкарани за разискване в Народното събрание сред първи и второ чете на поправките в ЗДП.

По-рано тази седмица служебният министър пред Народното събрание оферти за законодателни промени за по-строги санкции при шофиране след приложимост на опиати и алкохол Предвижда се и въвеждане на по-ниска оптималната скорост по автомагистралите, опция младите водачи да карат с придружители и понижаване на скоростта в избрани региони в градовете.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР