Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Вашингтон ще

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Вашингтон ще
Коментари Харесай

Антъни Блинкен казва, че Китай помага за подхранването на руската заплаха за Украйна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести, че Вашингтон ще работи, в случай че Китай не спре да доставя на Русия продукти, употребявани при нахлуване против Украйна.

Говорейки пред Би Би Си в Пекин, първият посланик на Съединени американски щати сподели, че е дал да се разбере на сътрудниците си, че те „ оказват помощ за разпалването на най-голямата опасност “ за европейската сигурност след Студената война. Той не сподели какви ограничения са подготвени да подхващат Съединени американски щати.

Той похвали Пекин за това, че поставя старания за прекъсване на доставките на лекарството фентанил, достигащо до Съединени американски щати. Китай остава главният източник на фентанил за Съединени американски щати, който съгласно Белия дом предизвиква рецесия на публичното здраве в цялата страна.

Г-н Блинкен също акцентира, че счита, че Пекин може да играе „ градивна “ роля в Близкия изток, като уточни, че Китай употребява „ връзките си с Иран, с цел да упорства “ против по-нататъшна ескалация в борбата си с Израел.

Посещението - второто за 10 месеца, направено от господин Блинкен - е част от доста усилване на разговора и дипломацията сред тези съперничещи си сили, защото те се пробват да изравнят връзките си след интервал на голямо напрежение предходната година. Отношенията сред Вашингтон и Пекин бяха обтегнати от претенциите на Китай над Тайван и Южнокитайско море и възбраните на Съединени американски щати за експорт на съвременни технологии. Те бяха ощетени в допълнение от спор за шпионски балон предишния февруари.

През последните дни Съединени американски щати одобриха закон, който ще принуди притежавания от Китай TikTok да продаде извънредно известното приложение за видео или да бъде неразрешено в Америка - нещо, което господин Блинкен разкри по-рано, не е излязло на срещата му с президента на Китай Си Дзинпин.

Г-н Си - който се срещна с господин Блинкен в петък следобяд в Голямата зала на народа в Пекин - се съгласи, че двете страни са " постигнали прочут позитивен прогрес ", откогато той се срещна с американския си сътрудник Джо Байдън през ноември. Той добави, че страните би трябвало да „ бъдат сътрудници, а не противници “, като сподели, че в случай че Съединени американски щати възприемат „ позитивно мнение за развиването на Китай “, връзките могат „ в действителност да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред “.

Г-н Блинкен сподели пред BBC, че един от основните пътища за „ по-добри връзки “ сред Китай и Съединени американски щати и Европа би бил Пекин „ или някои от неговите предприятия “ да спрат да дават „ сериозни съставни елементи “, които оказват помощ на Русия да създава повече муниции. Компонентите включват детайли като „ инструментални машини, микроелектроника и оптика “.

„ Това оказва помощ на Русия да увековечи своята експанзия против Украйна, само че също по този начин основава възходяща опасност за Европа заради експанзията на Русия “, изясни той, добавяйки, че „ оказва помощ за подхранването на най-голямата опасност за несигурността [на Европа] от края на Студената война ".

„ Вече предприехме дейности против китайски организации, които са ангажирани с това “, сподели той. „ И това, което разяснявам през днешния ден, е, че в случай че Китай няма да работи, ние ще го създадем.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР