Почти всеки пети тест за коклюш е положителен, сочат анализите

...
Почти всеки пети тест за коклюш е положителен, сочат анализите
Коментари Харесай

Доц. Михайлов: Почти всеки пети тест за коклюш е положителен

Почти всеки пети тест за коклюш е позитивен, сочат анализите на медицинските изследвания от 1 април до 8 май. Управителят доц. доктор Росен Михайлов уточни, че при започване на вълната от инфекцията близо 30% от тестванията са били позитивни, което приказва за динамичността на развиването на въздушно-капковото заболяване.

За диагностицирането на коклюш се ползва PCR тест (полимеразна верижна реакция), който е ефикасен способ за разкриване на ДНК на бактерията Bordetella pertussis, извършител на болестта. За задачата е належащо да се обезпечи материал - храчка или назофарингеален секрет.

PCR тестванията са потребни в началните стадии на коклюш, даже в дните преди клиничната изява на болестта. Освен това оказват помощ за потвърждаване на диагнозата, даже когато признаците не са типични, което е постоянно при имунизирани лица или при възрастни, допълват от лабораторията.

Коклюшът е изключително рисков за новородени и дребни деца, при които може да докара до рискови затруднения. В този подтекст при признаци като сериозна и тежка кашлица с хриптене и тежко дишане, която е продължителна, се предлага проучване. Важно е да се означи, че откриването на острата зараза с кръвен тест става най-рано 4 седмици след началото й. Границата на антителата (титър) би трябвало да е над 100 единици, с цел да се приказва за зараза.

Титърът може да е висок след имунизация с ацелуларната ваксина (която се употребява в момента), също и при кърмачета, което се дължи на антитела, минали през плацентата при вътреутробното развиване. При доста възрастни инфекцията може да премине асимптоматично – без типичната кашлица, само че при тях също могат да се открият високи равнища на антитела. Препоръчва се, когато те са сред 40-100 единици, проучването да се повтори след 10 дни и в случай че се следи повишение над 20%, може да се мисли за зараза, споделят още от лабораторията, съобщи Нова тв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР