Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще присъедини сигнала на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще присъедини сигнала на
Коментари Харесай

КЗК включва и сигнала на работодателите към проверката за картел на пазара на ток

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще причисли сигнала на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) към формираното от нея произвеждане за осъществяване на секторен разбор на конкурентната среда на пазара на електрическа енергия. Това излиза наяве от отговор на Комисия за защита на конкуренцията на импортирания от АОБР сигнал по отношение на цените, избрани на пазарите за търговия на едро с електрическа енергия, заяви Българската стопанска камара.

С писмото си антимонополният орган осведоми, че в границите на формираното от комисията произвеждане ще бъде изработен повсеместен и изчерпателен разбор на конкурентната среда на пазара на електрическа енергия, както и на посочените от АОБР изказвания, за идентифициране на съществуващи или вероятни антиконкурентни съглашения или практики.

Комисия за защита на конкуренцията удостоверява, че ще направи желаните от АОБР инспекции за координирано държание на АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД, като главните снабдители на електрическа енергия на свободния пазар у нас, при оповестяване на начални тръжни цени, се споделя в известието на БСК.

Освен това Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира дали има авансово уговорено съдействие на двете централи с избрани търговци на електрическа енергия, прилагайки друг достъп до информация по отношение на тръжни процедури.

Антимонополният орган ще ревизира също и за съществуване на координирани дейности на търговци на електрическа енергия във връзка със доста и пазарно голословно нарастване на цената на дейната електрическа енергия, предлагана на крайни консуматори.

В рамките на разбора, Комисия за защита на конкуренцията ще дефинира съответните пазари, техните характерности и конструкция, бариерите за излизане, участниците на пазара, степента на пазарна конкуренция, нормативната уредба и други, и ще направи заключения за положението на конкурентната среда.

" Извършването на нов секторен разбор на енергийния пазар ще даде на Комисия за защита на конкуренцията детайлна визия за актуалните пазарни процеси и за потребността от предприемане на възможни спомагателни ограничения от страна на Комисията, които да допринесат за вярното действие на пазарната среда ", се споделя още в писмото на Комисия за защита на конкуренцията до АОБР.

АОБР внесе сигнала си до Комисия за защита на конкуренцията на 25 януари 2018 година В него се показва, че насърчаването на открита и почтена конкуренция на пазарите на търговия на едро с електрическа енергия в интерес на крайните консуматори е задачата на правилник (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР