Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри експанзията на Vivacom

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри експанзията на Vivacom
Коментари Харесай

КЗК отново одобри експанзията на Vivacom в Северна България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди експанзията на Vivacom в Северна България. Регулаторът позволи наново на телекома да придобие няколко основни компании в района, които да разширят наличието му. Става въпрос за „ Нетуоркс-България “ ЕООД, „ ТВН Дистрибуция България “ ЕООД и „ Телко Инфраструктури “ ЕООД, които са 100% благосъстоятелност на частното лице Свилен Максимов.

Антимонополният орган утвърди покупко-продажбите още през юли 2021 година, само че съперникът Yettel апелира решението и съдът го анулира при започване на тази година.

Това принуди Комисия за защита на конкуренцията да стартира „ задълбочено изследване “ върху покупко-продажбите не просто поотделно, а в подтекста на цялостния резултат от всички тях взети дружно. Това продължи близо половин година и резултатът още веднъж е утвърждение на покупко-продажбите.

Освен повторната зелена светлина за сдруженията на Свилен Максимов, Комисия за защита на конкуренцията утвърди и покупката на „ Телнет “, която доставя интернет и телевизия в над 110 обитаеми места в областите Велико Търново, Русе и Габрово. Одобрението за нея се забави, защото Комисията краткотрайно бе спряла изследването на договорката поради висящите правосъдни разногласия по другите.

Сега решението на Комисия за защита на конкуренцията още веднъж може да бъде обжалвано пред съда.
Какво видя Комисията в покупко-продажбите?
Всички придобивани предприятия дават поотделно и в пакет услугите " платена телевизия на дребно " и " закрепен достъп до интернет " общо на територията на Велико Търново, Габрово, Русе, Ловеч, Монтана, Разград, Шумен, Силистра, Търговище, Варна, Добрич, Плевен и София.

От изследването си Комисията прави извод, че на пазарите за локален интернет, градска мрежа (MAN), платена телевизия и радио разпространяване има участници с пазарни дялове, които са сравними или по-високи от тези на Vivacom, като тази пазарна обстановка няма да се промени вследствие на въпросните покупко-продажби.

Според Комисия за защита на конкуренцията главен дял на всички наранени пазари имат трима съперници, които са в положение да оказват напън върху комерсиалното държание един по отношение на различен.

Следователно, никое от предприятията не е в положение да работи без значение от останалите оператори на съответните пазари “, показва Комисия за защита на конкуренцията.

Експертите в регулатора показват, че потребителите елементарно могат да сравнят предлаганите от съперниците артикули, което подтиква последните да предложат подобен артикул при сходни условия.

Предвид горното може да се одобри, че вследствие на плануваните покупко-продажби новата обединена група няма да има нито дарба, нито тласък за ограничение на ефикасната конкуренция на отвесно засегнатите пазари “, разяснява Комисия за защита на конкуренцията.

С поглъщането на „ Телнет “ Vivacom ще бъде най-големият снабдител на национално равнище на територията на областите Велико Търново, Габрово и Русе.
Какво мислят съперниците?
Една след друга фирмите майки на двамата съществени съперници на Vivacom – Yettel и A1 – пуснаха позиции по отношение на решението на Комисия за защита на конкуренцията, с които показват своето „ безпокойствие “. Те са изразили терзанието си по отношение на покупко-продажбите и в границите на изследването на регулатора, само че той не е видял в позициите им мотив за вероятно нарушение на конкуренцията.

Сега фирмите майки на двата телекома в България – PPF Telecom Group (Yettel) и А1 (А1) – още веднъж показват недоволството си от решението на Комисия за защита на конкуренцията. PPF Telecom Group показва, че това „ ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България и по този начин ще докара до основаването на преобладаващ състезател в ущърб на потребителите “. Според компанията утвърждението опонира на признатите европейски правила и практики и ще докара до голяма централизация на пазарен дял и власт в ръцете на Vivacom и нейния краен притежател – United Group, който има и редица медии в България, измежду които и Нова телевизия.

От А1 пък показват, че още едно вероятно придобиване „ би разрешило на Vivacom да придобие над 60% от пазара на разпространяване на телевизионни стратегии и близо 40% от пазара на интернет. Подобна консолидация освен ще ограничи конкуренцията, само че не работи в най-хубавия интерес на обществото като цяло “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР