Какви са рисковете от изкуствения интелект и каква регулация е

...
Какви са рисковете от изкуствения интелект и каква регулация е
Коментари Харесай

Изкуственият интелект позволява да си „говорим” с починали близки

Какви са рисковете от изкуствения разсъдък и каква регулация е нужна? Дали развиването на технологиите съставлява проблем за личностното израстване? Темата пред разясняват психологът Велислава Донкина и специалистът по киберсигурност Любо Тулев.

Сред последните нововъведения, свързани с изкуствения разсъдък, са вероятните срещи с умряли близки. По думите на Любо Тулев всеки човек с достъп до интернет и компютърни познания може да „ съживи ” свои другари и родственици. „ Чисто софтуерно това не съставлява никакъв проблем - има редица приложения. Необходимо е само да се сътвори „ образец ” от запис на гласа на умрелия ”, сподели специалистът.

В подтекста на етиката и регулацията на новите технологии Тулев отбелязва съществуването на Европейски акт за изкуствен интелект. По думите на специалиста " най-големият проблем е в интегритета на информацията, която генерира основаният бот, защото той може да показва думи и мисли, които не принадлежат на нашите умряли близки, а на техния неестествен облик ”.

„ Загубата на непосредствен е най-тежкото нещо за всички хора ”, отбелязва д-р Донкина. „ Ние съумяваме да създадем спомен за значимите ни хора и по този метод да бъдем самостоятелни в действителността, която в никакъв случай не е чаровна и задоволяваща като фантазиите ни. Опасно е обаче, в случай че си представяме неща, които не съществуват, но не си даваме сметка за това ”, добави психологът.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР