Комисията за енергийно и водно регулиране изиска от Топлофикация София

...
Комисията за енергийно и водно регулиране изиска от Топлофикация София
Коментари Харесай

Топлофикация София да престави график за погасяване на задълженията си към Булгаргаз, поиска КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране изиска от " Топлофикация София " да показа до 30 септември график за погасяване на отговорностите към " Булгаргаз " и да осведоми за подхванатите дейности за възстановяване на финансовото си положение.

Анализ на КЕВР демонстрира, че високата задлъжнялост на сдружението към „ Булгаргаз “ е последица от повишените разноски за природен газ и за въглеродни излъчвания заради невиждания растеж на цените им през миналия ценови интервал

В същия период регулаторът чака да получи точна информация за размера на заплатените просрочени отговорности към „ Булгаргаз “ ЕАД към 20.08.2022 година, както и за размера на настоящите отговорности към „ Булгаргаз “ ЕАД към 31.08.2022 година Топлофикация София “ ЕАД би трябвало да осведоми Комисията дали се плануват доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа сила, показват още от енергийния регулатор.

Предписанията са от отчет за осъществената изключителна инспекция на „ Топлофикация София “ ЕАД. Тя беше назначена след получено писмо от управлението на „ Булгаргаз “ ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното сдружение за осъществени доставки на природен газ.

В хода на инспекцията регулаторът извърши обстоен разбор на приходите и разноските на сдружението за да бъдат открити аргументите за високата задлъжнялост на „ Топлофикация София към „ Булгаргаз “ през миналия ценови интервал 1.07.2021 г.- 30.06.2022 година

След осъществен разбор на предоставената информация Комисията смята, че натрупването на дълга към „ Булгаргаз “ ЕАД през интервала е разследване на невиждания растеж на цените през миналия ценови интервал, както и на някои регулаторни фактори. Причината сдружението да не може да покрие този дълг са доста повишените разноски за закупуване на природен газ и излъчвания парникови газове, макар че през интервала са получени по-високи доходи от борсови продажби на електрическа енергия, в това число и приходи от извънлицензионна активност (дялово систематизиране, приходи от правосъдни вземания, даване на услуги и др.).

В отчета на Комисията е изработен извод, че за проверявания интервал 01.07.2021 г.- 30.06.2022 година „ Топлофикация София “ ЕАД не е нарушила издадената й лицензия за активността „ произвеждане на електрическа и топлинна сила “.

В осъществяване на своите законови отговорности регулаторът и отсега нататък ще продължи плановите си инспекции, а при пораждане на проблеми от социална значителност и при постъпили сигнали - ще назначава и изключителни инспекции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР