Комисията по заетост в Европейския парламент подкрепи на 11 юли

...
Комисията по заетост в Европейския парламент подкрепи на 11 юли
Коментари Харесай

ЕП с мерки за по-добър баланс между работата и семейството

Комисията по претовареност в Европейския парламент поддържа на 11 юли правила за реализиране на по-добър баланс сред персоналния и професионалния живот. Някои от задачите на законодателството са да подтиква бащите да посветят повече време на фамилията си, да поддържа равенството сред половете и да подсигурява равните благоприятни условия за дамите.

Депутатите се афишират за по-високи минимални стандарти по връзки на отпуска за родители и хора, които се грижат за свои близки, с цел да не се постанова те да избират сред кариерата и фамилията. Предложеният текст подсигурява правото на най-малко 10 дни заплатен отпуск за бащата (или втория родител) около раждането или осиновяването на дете. Също по този начин се регламентира правото на 4 месеца наставнически отпуск, който може да се вземе до 10-тата годишнина на детето, само че не може да се трансферира на другия родител.

Хора, които се грижат за тежко заболели или подвластни близки, също биха имали право на заплатен отпуск от работа. Депутатите оферират заплащанията за наставнически отпуск и за хората, които гледат околните си, да се равняват на най-малко 78% от брутната заплата, а за отпуска след раждане/осиновяване − най-малко 80%.

Нивото на претовареност на дамите в Европейски Съюз е 66,5% за 2017 година, надалеч под това на мъжете, което е 78%. Вероятността дамите да работят на ненапълно работно време и да пресечен кариерата си е доста по-голяма, като всичко това води до неравноправие в заплащането и пенсиите сред двата пола.

Гласуваният текст също по този начин показва, че родителите би трябвало да могат да употребяват гъвкави условия на труд, да вземем за пример благоприятни условия за работа отвън офиса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР