Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи днес предложението камионите,

...
Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи днес предложението камионите,
Коментари Харесай

Победа или загуба донесе протестът на превозвачите в Брюксел?

Комисията по превоз на Европейския парламент поддържа през днешния ден предлагането камионите, извършващи товарни транспорти в Европейски Съюз, да се връщат един път на три седмици в страната, където е записана компанията притежател. Това не е дефинитивно решение и въпросът следва да бъде разискван в пленарната зала на Екологичен потенциал, заяви Българска телеграфна агенция.

Транспортната комисия утвърди единствено един от трите отчета, които разглеждаше и които засягат също изискванията за осъществяването на интернационалните пътни транспорти. Отхвърлени бяха двата отчета, свързани с почивките на водачите и техните хонорари. Засега остава неразбираемо какви текстове ще бъдат подложени на гласоподаване в пленарната зала - същите, изменени или нови.

Днешното решение е единствено стъпка от очертаването на мнението на Екологичен потенциал в договарянията с Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз. Преди началото на съвещанието пред Екологичен потенциал в Брюксел се събраха стотици водачи от България, Румъния и Полша, които стачкуваха против опитите изискванията на техния труд да бъдат изменени. Протестът бе подсилен от български евродепутати от всички групи, а в залата на съвещанието участва министърът на превоза Росен Желязков.

След гласуването на парламентарната комисия министър Желязков посочи пред публицисти, че надали отчетите ще бъдат прегледани от Екологичен потенциал до края на месеца и е евентуално въпросът да бъде отсрочен за след изборите през май. Той дефинира резултата от днешното съвещание като казус.

" Създаде се правна неустановеност, разяснява Желязков. Когато две от три оферти не са признати, това значи, че няма предмет за гледане в пленарната зала. Това наложи координаторите да се събират на изключителна среща, на която не са постигнали единодушие по какъв начин да се действа ", добави той.

По неговите думи през последните две години предложенията за промени освен не са събирали утвърждение, а явно разделят Съвета на Европейски Съюз и Екологичен потенциал. " Законодателни решения, които се одобряват в края на мандата и разделят бизнеса и жителите, нямат място на този стадий ", добави Желязков.

„ Изправени сме пред парадокс - Съветът анулира връщането на камиона, а Комисията предлага на Екологичен потенциал връщането на камиона. В диалози с представители на Европейска комисия ме увериха, че даже в случай че в Европейския парламент това предложение бъде признато, на триалозите Комисията няма да го поддържа ”, разяснява Желязков.

„ Ще продължим да използваме всички до момента принадлежности. Премиерът съобщи доста ясно какви дейности ще бъдат подхванати. Разчитаме на политическите фамилии. Не сме в патова обстановка, а доста работна ”, добави министърът.

Междувременно българските представители в Екологичен потенциал излязоха с обща позиция, в която се показва, че " когато сме обединени можем да защитим почтено националния интерес ". /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР