Комисията по правни въпроси ще предложи на Народното събрание да

...
Комисията по правни въпроси ще предложи на Народното събрание да
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли предложението за референдум срещу приемане на еврото до 2043 г.

Комисията по правни въпроси ще предложи на Народното събрание да отхвърли оферти референдум на " Възраждане ", който би блокирал участието на България в еврозоната до 2047 година

Само 7 гласа " за " бяха събрани от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

" Против " гласоподаваха 8 души от Движение за права и свободи и ПП-ДБ.

ГЕРБ взеха решение да гласоподават " въздържал се ", като избягваха присъединяване в полемиката по съществото на въпроса.

Конституционните специалисти, които бяха поканени в комисията - като Наталия Киселова и Пламен Киров, споделиха, че желаният от " Възраждане " референдум опонира на конституцията.

Дадоха и причини, като главният е, че присъединението на България към еврозоната е част от подписания и утвърден от България контракт за участие в Европейския съюз.

При осъществяване на референдум против еврото може да има съществени последствия за България, предизвести по време на дебатите шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

По думите му в предлагането на " Възраждане " за допитване до народа по тематиката има несъгласие с интернационалните контракти, които България е подписала с Европейски Съюз. Противоречия има и с българското законодателство. Нещо повече - по думите му въвеждането на лв. като " единствена валута " ще торпилира съществуващата в този момент по закон неограничена обмяна на левове против евро, която е записана във валутния закон.

Гуверньорът сподели, че блокирането на процеса по присъединение към еврозоната в последния стадий от процедурата ще подкопае доверието в България и може да направи по-трудно приемането на финансиране от чужбина.

Икономистът от ПП-ДБ Мартин Димитров сподели в прав текст, че методът, по който " Възраждане " желае да организира референдум против еврото, на практика заплашва стабилността на валутния ръб, който подсигурява стабилността на лв. от 1997 година

Вносителите на плана за референдум от " Възраждане " участваха в дебатите, като настояват към този момент, че въвеждането на еврото изобщо не е предмет на допитването, а единствено това по кое време това да се случи.

Твърдения, които опонират на обществените и пропагандни поръчки, които са правили самите те, до момента в който течеше акцията за събиране на подписи. Тъй като в залата бяха прочетени цитати от Костадин Костадинов, който твърди, че " еврото е пирамида " и " ще рухне ", от инициативния комитет обясниха, че той не е член на инициативния комитет за референдума - по тази причина какво е приказвал - няма значение. Всъщност на няколко пъти искащите допитването се " отхвърлиха " от показани думи на водача на партията.

Явор Божанков от ПП-ДБ също извади цитати от представители на " Възраждане " и съобщи, че те знаят, че референдумът е противоконституционен, само че се пробват да намерят малка врата за заобиколят главния закон.

Навлече си гнева на представители на представящата себе си за националистическа партия, които го заплашваха, че " ще му се стъжни ", посегнаха да вземат и телефона му - тъй като ги снимал, а те не били съгласни. Въпреки че съвещанията са обществени.

Гроздан Караджов (ИТН) се оказа " за " еврото, само че и " за " референдума на Костадин Костадинов.

Той упрекна съперниците на допитването в това, че се страхували от волята на гласоподавателите и че " се надпреварваме да предпазим народа да не се опари като дете на котлона.

" Народът се учи по този метод - като избира нефелни политици като мен, с цел да не се обиди някой различен, и като види, че не стават, ги уволнява. Знаете ли каква е разликата дали ние ще вземем това решение или народът? Разликата е, че не ние плащаме сметката, най-после си я заплаща народът и се научава, което е голямата изгода.Докато се изживяваме като един хайлайф, който може да надмогва даже най-малкия ентусиазъм на хората - даже да бъркат - постоянно ще се поражда нова вълна на отричане ", беше коментарът му.

Срокът, в който Народното събрание би трябвало да се произнесе по настояването за референдум за въвеждане на еврото в България не по-рано от 2043 година изтича на 7 юли, петък. Темата е заложена в дневния ред на Народното събрание точно за тогава. Темата трябваше да бъде разисквана и от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, само че нямаше кворум - депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи бойкотираха съвещанието.

Каквото и да реши залата в петък - да одобри или не решение за осъществяване на референдум по настояването на " Възраждане " - тематиката най-вероятно ще стигне до Конституционния съд. Той има право да се произнесе дали даден референдум е легален преди провеждането му или не.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР