Командирът на украинската армия твърди, че 3 елитни руски бригади са „смазани“ на изток

...
Генералът, командващ украинските сухопътни сили, каза, че неговите войски са
Коментари Харесай

Генералът, командващ украинските сухопътни сили, каза, че неговите войски са разгромили три от най-добрите руски бригади, които се бият на фронтовата линия в източната Донецка област на Украйна .

Генерал Александър Сирски също каза в понеделник, че повторното превземане на две източноукраински села през последните дни – Клишчиевка и Андриевка, и двете разположени на по-високи места близо до разрушения град Бахмут – е важен пробив.

„В боевете в района на Бахмут някои от най-добрите части на врага бяха смазани и напълно загубиха своята бойна мощ“, каза Сирски в изявление.

Въпросните руски части бяха 72-ра мотострелкова бригада, както и 31-ва и 83-та десантно-щурмова бригада.

Приветствайки повторното превземане на Клишчиевка и Андриевка, Сирски каза, че украинските сили продължават настъплението си и са постигнали известен успех в пробиването на руските отбранителни линии, въпреки че силите на Москва контраатакуват от различни посоки в опит да възвърнат загубените си позиции.

„Тези селища, на пръв поглед малки, бяха важни елементи в отбранителната линия на врага, която се простираше от Бахмут до Хорловка“, каза Сирски в приложението за съобщения Telegram, имайки предвид град на около 40 километра (25 мили) от Бахмут.< /p>

„В резултат на успешните действия на нашите войски отбранителната линия на противника, която той се опита да затвори, като хвърли всички налични резерви в битка, беше пробита“, каза той.

 

Украинският военен говорител Илия Евлаш също подчерта тактическото значение на Клишчиевка, като каза в телевизионни коментари, че повторното му превземане разкрива южния фланг на Бахмут и е „благоприятен трамплин за по-нататъшен напредък“.

Руските сили превзеха град Бахмут през май, но украинските сили продължиха да се бият в ожесточена градска война, която се превърна в една от най-кръвопролитните и дълги битки, откакто Русия нахлу миналата година.

Русия отрече в събота, че е загубила контрол над Андриевка и последните украински твърдения за победи на бойното поле срещу руските сили не могат да бъдат независимо проверени.


Базираният във Вашингтон мозъчен тръст The Institute for the Study of War (ISW) заяви в понеделник, че напредването на Украйна на юг от Бахмут и твърденията за унищожаване на бойните способности на трите руски бригади може да показват значителни загуби за Москва.

„Тези VDV [руски въздушнодесантни] елементи са участвали в контраатака и опит да отблъснат украинския напредък около Бахмут... и вероятно са претърпели тежки загуби“, каза ISW.

ISW също каза, че руските сили южно от Бахмут са „вероятно изтощени от битка от неотдавнашните опити за задържане“ на Клишчиевка и Андриевка.

Украйна вече си е върнала приблизително 50 кв. км (повече от 19 кв. мили) земя около Бахмут от началото на дългоочакваната контранастъпление през юни, чийто бавен напредък беше критикуван от някои от западните поддръжници на Киев.

Украински официални лица признаха бавния темп на напредването им, но посочиха силата на руската отбрана, включително окопи и огромни минни полета, които Москва трябваше да подготви месеци, докато Киев чакаше доставката на обещаните танкове от западните съюзници.< /p>


 

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар, която беше един от шестимата заместник-министри на отбраната, отстранени в понеделник като част от преустройството при новия министър на отбраната, каза по-рано, че украинските сили са си върнали 51 кв. км (19 кв. мили) близо до Бахмут и повече от 260 кв. км (100 кв. мили) земя в южната част на страната по време на контранастъплението.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР