Командир на ИДИЛ е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата

...
Командир на ИДИЛ е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата
Коментари Харесай

Експерт: ИДИЛ губи териториите си с петрол и търси алтернатива за финансирането си

Командир на ИДИЛ е задържан в София, оповестиха от прокуратурата през вчерашния ден. Сириец с двойно поданство, който се открил в България още през 2008 година Към ИДИЛ се включил през 2013-а. Задържан е по обвиняване в тероризъм. Попада в полезрението на службите поради следствие за произвеждане и разпространяване на тютюн за наргилета. Заедно с него са задържани още мъж и жена.

„ В България имаме кафези за образование в идеологията на ИДИЛ. Бизнесът за тютюн с наргилета се реалокира в Гърция. След няколкото акции у нас в такива хранилища към този момент за тях този бизнес не е сигурен и по тази причина се изнася за южната ни съседка. Този тютюн финансира какво ли не и освен той. Много са нещата, които финансират клетките на ИДИЛ в цяла Европа ", разяснява в „ Събуди се " преводачът Мажд Алгафари.

Според проф. Николай Радулов, някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи и специалист по национална сигурност, облагата от този тютюн не е толкоз огромна, с цел да допускаме, че има огромна активност и ИДИЛ е финансирана по този начин.

„ Според мен и този като доста търговци, които имаха свободни пропуски за ИДИЛ. Организацията имаше голяма изгода от такива хора, тъй като по този начин се финансираше. Това, което е особено за ИДИЛ през последните няколко години е, че тя е изтласквана от местата, от където печелеше доста пари, а точно петролните кладенци. Защото западните сили имат интерес те да владеят тази територия. ИДИЛ се пробва по някакъв метод да продължи да се финансира. Те се интегрират в проведената престъпност, защото облагата от нейната активност е доста висока ", изясни проф. Радулов.

Той добави, че активността на този човек е доста дребна и стига единствено да се устоя и да живее обикновено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР