Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или хоби земеделец,

...
Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или хоби земеделец,
Коментари Харесай

Колорадският бръмбар развил зловеща мутация

Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или занимание земеделец, е развил злокобна разновидност. Вредителят на надземната част на картофите е придобил невероятна устойчивост към над 50 типа инсектициди. И на процедура битката с него би трябвало да се прави единствено на ръка. Това обаче не е допустимо да се случи на големи полски площи. Ново проучване откри, че насекомото е постигнало тази устойчивост с помощта на особености в генома си.

" Този бръмбар бе един от първите, които хората нападнаха след изобретяването на актуалните химически препарати против вредители (инсектициди). Въпреки тях той се развъжда чудесно ", разкри Шон Шовил, професор по ентомология от Университета на Уисконсин-Медисън, който управлява изследването.

Екипът на специалиста за първи път секвенира генома на колорадския бръмбар през 2018 година, с цел да разбере по какъв начин насекомото може да преодолее новите инсектициди толкоз бързо. За да открият гените на вредителя, експертите събират десетки негови разновидности от цялата страна. Тези районни популации се разграничават по това на какви инсектициди са устойчиви и от кое място са пристигнали, което може да даде улики за еволюционната история на колорадския бръмбар. Специалистите разкрили, че другите районни групи са еволюирали толкоз бързо, тъй като техните родители към този момент са имали генетичните запаси, нужни за превъзмогване на инсектицидите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР