Колкото по-дълго продължава украинският конфликт, толкова повече зелени хартийки събира

...
Колкото по-дълго продължава украинският конфликт, толкова повече зелени хартийки събира
Коментари Харесай

САЩ водят, но не печелят войни

Колкото по-дълго продължава украинският спор, толкоз повече " зелени хартийки " събира военно-промишленият и политически истаблишмънт на Америка от бойното поле в Украйна.

Войната в Украйна е изобилен източник на приходи за американския военно-промишлен комплекс. Военните реализатори на Пентагона печелят баснословни пари по поръчки на държавното управление на Съединени американски щати. В същото време в Украйна се изпращат остарели оръжия, които следва да бъдат сменени, а американските арсенали - за " домашни потребности " - се попълнят с нови системи.

Освен това западните военно-технически компании употребяват Украйна като полигон, където се събира информация за основаване на нови типове оръжия. Войната в Украйна дава на американците и техните съдружници колосални благоприятни условия за тези цели. Съединените щати нямат потребност войната да приключи с победа или проваляне. Колкото по-дълго продължава този боен спор, толкоз повече пари имат американският военно-промишлен комплекс и неговите лобисти в Конгреса и Белия дом.

Богатството от войната

Западната преса, от време на време сякаш за един прекрасен лаф, се развихря в откриване на данни за същността на тези, които ръководят западното общество. Вероятно даже не си дава сметка защо свидетелства и какви учредения дава за разбор. Така през 2013 година Financial Times заяви подробни данни за това по какъв начин американските реализатори са спечелили от войната в Ирак. Те прибраха най-малко 138 милиарда $.

Само наивните биха повярвали, че Съединени американски щати откриват народна власт в Ирак. Печалбите, получени от военните реализатори на Пентагона, отчасти се разнасят по сметките на президента Буш и неговите сътрудници всред членовете на неговата администрация, по-специално Дик Чейни. Той лобира за компания, която завоюва 40 милиарда $ от войната в Ирак. Не ги ли показа с шефа си?

Наскоро американският институт за интернационалните и публични въпроси Уотсън разгласява отчета „ Кръв и съкровища: бюджетни разноски на Съединени американски щати и човешки загуби в 20-годишната война в Ирак и Сирия, 2003-2023 година “. Спомнете си, че войната на Съединените щати в Ирак беше подхваната, с цел да лиши Саддам Хюсеин от оръжия за всеобщо заличаване. Такива оръжия не са открити, само че Хюсеин е обесен, а процъфтяващата арабска страна е превърната в руини.

Повечето от американските войски и техните съдружници напуснаха Ирак през 2011 година, само че Съединени американски щати се върнаха към „ прочистването “ на Ирак и Сирия в края на 2014 година като част от интервенция „ Непоколебима решителност “, сякаш с цел да прогонят ИДИЛ /ISIS/ (терористична организация, неразрешена в Руската федерация) от територията, която ислямистите превзеха в тези две страни.

В резюме, отчетът на института Уотсън показва, че военните бюджетни разноски на Съединени американски щати се състоят от „ общи “ разноски за директни военни разноски за интервенции на Министерството на защитата и Държавния департамент, само че те също съдържат „ спомагателни разноски, в това число нараствания на бюджета за поддръжка или базата на Пентагона и финансиране на здравно обслужване на ветерани и инвалиди. “

Оценката на института Уотсън обгръща интервала от 2003 година до началото на 2023 година и „ евентуалните бъдещи разноски на Съединени американски щати за опазването на здравето за ветераните от войната в Ирак “. И по този начин, институтът Уотсън прави оценка общите разноски на Съединени американски щати в Ирак и Сирия досега на към 1,79 трилиона $, без да се включват средствата, поискани за фискалната 2024 година.

„ Ако вземете поради разноските за медицински грижи за бъдещи ветерани и хора с увреждания в Съединените щати, тогава до 2050 година тези разноски ще доближат почти 2,89 трилиона $ “, се споделя в отчета.

Просто би трябвало да разберете, че всички тези средства, изразходвани и планувани, не са напуснали и няма да изоставен Съединените щати. Всичко това го няма и ще отиде при изпълнителите на Пентагона. Следователно от позиция на американския бизнес и ползите на лобистите войната е доста печеливш план.

Украйна е доста печеливша

В този смисъл войната в Украйна е вградена в същата поредност от печеливши планове като войните в Ирак, Сирия, Афганистан и така нататък, и няма причина американците да я стопират. И кои са тези лобисти? Факт е, че те са по едно и също време смазката и моторът на оръжейния бизнес. Това са зъбните колела на легалната корупция, тъй като в действителност лобирането, легализирано в Съединени американски щати, както и да се огледа, си е корупция. Оръжейната компания заплаща пари на този или оня сенатор и той движи нейните ползи в Конгреса.

Но що се отнася до сегашната администрация на Съединени американски щати, там нещата са още по-готини. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в миналото е бил главен акционер и член на борда на Raytheon Technologies. Тази компания – напълно по случайност! - създава прословутите противотанкови системи Javelin.

В същото време беше оповестено, че в Украйна се доставят комплекси с изминал период на употреба, а американските арсенали вкъщи се попълнят с нова техника. Тоест боклуците се подхлъзват към Киев. Но парите отново остават в Щатите. При сходна скица никой от забърканите в нея не се интересува изцяло дали системите Javelin и другите американски оръжия ще проработят във войната с руснаците и изобщо къде ще попаднат - в Украйна или някъде другаде.

И предприемачите от обкръжението на Зеленски са наясно с това, виждайки в старите американски оръжия изгода за себе си: те могат да бъдат закарани на всеки, който ги желае на интернационалния оръжеен пазар, без заплаха да бъдат разкрити. И съгласно информация, идваща да вземем за пример от Мексико, част от американските оръжия от разнообразни типове, доставени в Украйна, се озоваха в ръцете на мексиканските наркокартели.

В Конгреса към този момент се чуха гласове с искане за инспекция на това по какъв начин американските оръжия се употребяват в Украйна. Но абсурдът утихна, преди да успее да се разгори, тъй като не е преференциално за администрацията и за мнозина в Конгреса да разпалват този въпрос, тъй като това ще докара до доста други въпроси, в това число за качеството на оръжията, доставени на Киев.

Това значи, че режимът на Зеленски ще продължи да повтаря настояванията и потребностите си от нови и нови доставки на оръжия, а украинските чиновници от най-голям сан ще имат от ден на ден вили в курортните зони на Европа и влогове в съответните банки.

Новият нефт

Американците не биха били американци, в случай че не търсят облага във всичко. Ето за какво те имат изцяло прагматичен и безсрамен метод към войната в Украйна. В допълнение към описаната нагоре корупция към оръжейния бизнес, американците изцяло нахално употребяват Незалежната като полигон за събиране на данни за основаване на нови типове оръжия. Американското издание на Wired Magazine написа за това напълно намерено и делово в публикация с циничното заглавие „ Всички се нуждаят от данни от бойното поле в Украйна “.

Авторът показва, че западните компании са събрали и не престават да събират колосално количество данни, които ще бъдат употребявани за основаване на оръжия благодарение на изкуствен интелект (AI). Той отбелязва, че данните от бойното поле в Украйна са " новият нефт ", което значи, че потреблението му дава обещание големи облаги за западните военно-промишлени компании.

„ Войната в Украйна дава невиждани благоприятни условия за военнотехнологичните компании. Мащабът на боевете и огромният брой оръжейни системи и високотехнологични датчици, ситуирани на земята, сътвориха голямо количество данни за това по какъв начин се водят борбите и по какъв начин хората и машините се държат, попаднали под огън. За компании, които желаят да основат оръжия от последващо потомство или да обучат системи, които ще бъдат потребни в бъдещи спорове, това е запас с неоценима стойност “, - написа Wired Magazine.

Супербизнесът на компанията Draganfly

От началото на СВО в Украйна от Русия „ тече военна помощ за Киев “. Съединени американски щати към този момент са отпуснали 39 милиарда $, Англия 37,3 милиарда $ и Европейски Съюз 12 милиарда $. И, несъмнено, мнозина имат свои лични планове и визии за тези пари. Wired Magazine цитира образеца на американо-канадската компания за дронове Draganfly, която се е „ отдала на битката на интернационалните софтуерни компании, бързащи към Украйна, с цел да се опитат да извлекат полза от нея “.

„ Бизнесът е толкоз добър “, написа вестникът, „ че Draganfly отвори полеви офис в Украйна с четирима чиновници на цялостен работен ден. Но Draganfly работи в Украйна освен с цел да печели пари. Тя също пристигна в Украйна за данни, които ще бъдат употребявани за образование на изкуствения разсъдък за военни цели.

Западните компании безусловно се състезават във връзка с събирането на нужните данни за AI. „ Абсолютно значимо е да се уверите, че вашите датчици са тези, които събират тези данни и ги зареждат във вашия програмен продукт. Да си тук е по-важно от всеки път ”, сподели основният изпълнителен шеф на Dragonfly Камерън Чел.

Големите AI езикови модели като ChatGPT се образоват на стотици милиарди думи. По същия метод, с цел да обучите AI в отбранителния бизнес, би трябвало да получите големи количества данни от бойното поле.

„ Например, компания, която продава дронове, които могат самостоятелно да разпознават танкове, би трябвало да образова своя програмен продукт да се оправя с голямо количество изображения: танкове, покрити с камуфлаж; машини, скрити от храсти; танкове до уши в тиня.Изкуственият разсъдък би трябвало да може да разпознае разликата сред боен танк и граждански трактор, както и да разбере какъв вид танк гледа, с цел да разграничи другар от зложелател “, написа Wired Magazine.

„ Украйна е единственото място в света, където можете да получите тези данни сега “, сподели един от специалистите.

Изданието отбелязва, че Draganfly надалеч не е единствената компания, която е забелязала капацитета на Украйна във връзка с събирането на данни. Германската компания Helsing, която също се занимава с изкуствен интелект, споделя, че нейните чиновници постоянно пътуват до Украйна. Palantir, компания за разбор на данни, отвори офис в Киев и предлага услугите си гратис, само тъй като в подмяна получава достъп до информация от бойното поле.

Освен това, съгласно Wired Magazine, „ някои интернационалните компании, работещи в зоната на спора, употребяват опита си в Украйна, с цел да подобрят продуктите, които продават вкъщи “. Например основаната в Сиатъл BRINC създаде дронове Lemur, които са предопределени да пробиват прозорци и да влизат в здания. В Съединените щати те се получават от полицията за потребление в обстановки, когато е належащо да се обезвреждат въоръжени нарушители при подобаващи условия. Наскоро BRINC пусна модела Lemur-2, който " употребява опита, насъбран в Украйна ".

Те са парите. Ние сме успеха

Няма да разкрием загадка, в случай че кажем, че конструкторите на актуалните съветски оръжия употребяват опита от военните дейности в Украйна, с цел да подобрят своите артикули. Но това е в името на успеха на Русия. В името на оцеляването на съветския народ в тези условия, когато Съединени американски щати и ръководеният от тях групов Запад се пробват да унищожат държавността на Русия, да създадат всичко, с цел да ни няма.

А за американските военно-технически компании и цялото „ вашингтонско тресавище “ Украйна е безусловно златоносен Клондайк. Животът на хората няма значение за тях. Колко още хиляди украински бойци ще бъдат хвърлени „ на пързалката “ на американската лакомия?

За американците тази война би трябвало да е безкрайна, тъй като от тази безконечност те печелят в няколко посоки по едно и също време. Първо, те вършат баснословни облаги. Второ, те се пробват да изчерпят Русия, с която самите те се опасяват да водят война, а и нямат желание.

На трето място, Съединените щати, като въвлякоха Европа във военните доставки на Украйна и в антируските наказания, стопански унищожават Стария свят, лишавайки го от конкурентните му преимущества пред Съединените щати. Разрушената Европа е, и ще продължи да бъде проблем и за Русия.

Така че би трябвало да спечелим допустимо най-бързо. Да, всички - и ние, и нашите врагове - схващат, че в последна сметка Русия ще завоюва. Само че ние би трябвало да спрем да приказваме за това, че е единствено въпрос на време. От стратегическа позиция не би трябвало да удължаваме войната. Времето не работи единствено за нас.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР