Колко струва луксът - 300, 500 или 35 лева? Ловците

...
Колко струва луксът - 300, 500 или 35 лева? Ловците
Коментари Харесай

Брандовете на богатите идват евтино у нас... в кутия

Колко коства луксът - 300, 500 или 35 лв.? Ловците на предложения и маркетолозите знаят, че цените могат да варират в необятни граници. Първите, тъй като постоянно са осведомени кое, къде и за какви пари се предлага, а вторите, защото са наясно, че маркетинговите разноски са мощно перо в бюджета на всяка компания. Ако те се сведат до най-малко, себестойността на продукта може да падне в пъти.

Когато преди няколко години трима другари в Пловдив подхващат бизнес с абонаментни кутии за козметика, надали подозират, че в България този вид търговия ще се развие до небивали размери. През 2019 година те продават „ Кибрит “ на Николай Маринов от Варна. И марката, който са развивали като занимание в свободното си време, без да напущат работа, се трансформира в пълнокръвна компания. От март 2020-а до същия месец на 2021-ва, единствено в границите на година, оборотът и продажбите са нарастнали тройно. Впоследствие всеки месец се подвигат с 10 на 100, което си е повече от 100% на годишна база. За съпоставяне, годишният растеж на най-оборотните частни лаборатории в Коронавирус рецесията е 80 на 100. На трудов контракт във компанията работят 7 души, а по време на огромни акции се наема спомагателен личен състав.



В последната си кутия марката предлага 4 маски за лице на японски производител, а също крем, тоник и аксесоар за разчистване на обща стойност 39 лв.. В същото време единствено един брой от същата маска в магазин за козметика у нас се продава против 9,90 лв.. Излиза, че даже да си платим маските, останалите артикули в кутията, които също по никакъв начин не са евтини, получаваме даром.

В какво се състои магията?

В международен мащаб моделът е прочут още от 2010 година, като постоянно се бърка с така наречен „ мистериозни кутии “ - колета, чието наличие е изцяло незнайно досега на неговото приемане от потребителя. При тях се залага на лотарийния принцип - кутия за 100 $ може да съдържа артикули за 10, само че от време на време може да надвиши над 10 пъти вложените в нея средства.

Случаят с кутиите за козметика е напълно друг. В тях част от продуктите са известни през цялото време. Това са така наречен „ бестселъри “ - артикули на първокласни марки, които в магазина или платформата на компанията са на висока цена, а поръчани в кутията излизат на ниска цена. Така против алегорична сума клиентът получава безценен артикул, който другояче мъчно би могъл да си разреши.

Излиза ли им сметката на скъпите марки?

Потребителите, склонни да заплащат за скъпа козметика, обаче гледат с съмнение към големите отстъпки, които получават почитателите на кутиите. Ако си създал артикул за 100 лв., а го продаваш за 10, значи, че или си надул първичната цена, или на двата пазара продаваш два разнообразни продукта, като по-евтиният е реплика на по-скъпия, уверени са те. Според доцент Теофана Димитрова, експерт по маркетинг, при всяко поръчково произвеждане могат да бъдат наложени други възможности на суровините, които да поевтинят продукта. Ако доставчиците са доста на брой, компанията може да избере такива, с които да контракти най-изгодните условия. При всички случаи обаче маркетинговите разноски са мощно перо и в случай че спестят от тях, компаниите биха могли да предложат по-ниска цена.



Възможно е непознатата комерсиална марка съзнателно да е сложила по-висока цена на уеб страницата си, тъй като разчита не толкоз на продажби на дребно, колкото на контракти с разпространители. Така тя насочва съзнателно потока от клиенти към разпространителите. Брандът декларира високо качество и принадлежност към първокласен сегмент от артикули, а в това време съумява да осъществя огромни количества. По този метод се играе с другите пазари, изяснява доцент Димитрова.

По думите й високо поставената цена, забележима онлайн, крие показност за принадлежност към първокласен сегмент, само че покупката е рискова, защото може да се окаже, че продуктът се създава настрана за България и не е със същото качество, както в страната производител. Не по този начин мисли обаче Валентин Бацов, съосновател и продуктов управител на най-стария бранд кутии за козметика у нас - Good Box. Според него разликата в качеството е изцяло изключена. „ Всяка марка, с която си партнираме, застава зад името си и никога не би си разрешила да предложи по-ниско качество за България “, безапелационен е той.



От компанията регистрират растеж за интервала на пандемията. „ По-високи равнища на продажбите се следят при множеството онлайн платформи “, изяснява Бацов. На същото мнение е и доцент Димитрова, съгласно която търговията по интернет търпи подем с настъплението на ковид. „ Съвсем естествено е също органик и екопродуктите да се купуват повече по време на Коронавирус рецесията. Пандемията промени навиците на хората и те започнаха да обръщат повече внимание на здравето си. Нормално е и бих очаквала този бизнес да се развива от ден на ден в бъдеще “, споделя експертът по маркетинг.

Маска за 49 евро пада под 30 лв. в България

Цената на почистваща маска за лице на известна нидерландска марка пада повече от тройно, до момента в който продуктът стигне от Амстердам до българските си консуматори. На формалния уебсайт на козметичната компания черно на бяло е записана сумата от 49 евро за единична численост от продукта. В кутиите с изненади на българска компания за био и натурална козметика обаче тя попада на алегорична цена - по-малко от 30 лв.. Всъщност точната й стойност не може да се пресметна от елементарния консуматор, защото тя е единствено един от 9-те продукта в кутията с действителна стойност над 180 лв., за която потребителят заплаща 35. Изглежда като измама, само че не е.



„ Много от нашите сътрудници са компании производители, които желаят да разпространяват продуктите си. Абонаментните кутии са добър късмет за това. Обемът ни на продажби е доста огромен, по тази причина сме забавна платформа за тях. Като прибавим и безплатната доставка до целия Европейски Съюз, която оферират, цената пада още повече “, изяснява Валентин Бацов, съосновател и продуктов управител на Good Box.

Според него за производителите присъединяване в кутия е доста по-евтино от какъвто и да е различен тип реклама. „ Ако аудиторията е ангажирана, маркетинговите разноски са доста по-малки “, уверен е Бацов.

Кутиите на компанията му постоянно съдържат артикули от международни производители, само че бизнесът е фокусиран главно в поддръжката на родни марки. През април 2020 година, след оповестяването на локдауна, от компанията пускат особено издание единствено с български артикули, с цел да дадат рамо на сътрудниците си в коронакризата.

Нов модел в маркетинга потегли от Пловдив

Трима предприемчиви другари от Пловдив слагат началото на нов модел в маркетинга - бизнес с абонаментни кутии. През 2019 година различен деятелен българин, единствено че от Варна, открива в интернет публикация, че бизнесът се продава. „ Проучвах модела много преди закупуването на марката. Свързах се със притежателите, срещнахме се да уточним детайлите и не ми лиши доста време да се реша на покупката. През юни 2019 година „ Кибрит “ мина в нашите ръце ", спомня си Николай Маринов.

Компанията му, в която понастоящем работят 7 души на трудов контракт, се развива лавинообразно през последните две години. " Можем да си позволим да не слагаме огромна надценка на продуктите, тъй като при солидно количество продажби и относително невисок марж получаваме удовлетворени клиенти ", изяснява бизнес модела Маринов.



Една от българските компании, с която марката работи от години, съумява да започва нов артикул въз основата на взаимно съдействие. Еликсирът за лице е създаден особено за „ Кибрит “, а в асортимента на марката се предлага на постоянна, по-висока цена. Как се случва по този начин, че цената му в кутията пада?

„ Поръчваме им хиляди бройки, те си получават парите, а отговорността да продадем продукта си остава напълно за нас. Липсва финансов риск за производителя, който поема само част от себестойността на продукта като инвестиция в маркетинга. Впоследствие тази инвестиция се отплаща “, изяснява Маринов. Бизнесменът счита, че в случай че не е било взаимното начинание, този артикул можеше въобще да не се появи на пазара, защото инвестицията в него е доста огромна.

„ За българските марки е мъчно да се конкурират със международните марки, които имат големи бюджети за реклама, а продуктите им в действителност са не по-малко качествени. Българската козметика е на международно равнище, имаме вяра в това и я поддържаме в напъните й да доближи до нови клиенти “, споделя Маринов.



Макар компанията му да е работила с известни персони от ранга на Николета Лозанова, сега стремежът е да се притеглят така наречен макроинфлуенсъри. Те не разполагат с войска от хиляди почитатели, само че съумяват да отгледат ангажирана публика. Не са безусловно обществени персони, само че имат вяра в това, което презентират, имат опит с козметиката, а доста от тях са били клиенти на марката. " Невинаги броят на аудиторията е определящ. Понякога е по-важно, че хората слушат препоръките ти и ти се доверяват ", уверен е предприемачът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР