Колко са приходите и печалбата на държавната Бургартрансгаз от пускането

...
Колко са приходите и печалбата на държавната Бургартрансгаз от пускането
Коментари Харесай

Кое е вярното: Носи ли Турски поток наистина между 700 и 900 млн. лв. на година на България

Колко са приходите и облагата на държавната " Бургартрансгаз " от стартирането на " Турски поток " през България? Въпросът е настоящ, откакто някогашният министър председател Бойко Борисов отхвърли да приказва за възможни нарушавания при градежа, само че назова тръбата " печатница за пари ". Числата обаче се разминаха.

Няколко имейла, за които още не е потвърдено, че са достоверни, само че съмнително съответстват с действителни събития, провокираха следващ диалог за ползите в играта за преноса на газ през България. В кореспонденциите се приказва за обслужване на непознат интерес и подмолни и противозаконни сделки с благословията на страната. Няма изненада и че те са главно в интерес на Русия.

Това предизвика политическия водач, който е беше главен мотор за градежа на тръбата, първо да избяга от въпросите към съмненията за нередности, а по-късно да стартира да се хвали какъв брой доста жителите печелят от тръбата.

Става въпрос за продължението на „ Турски поток “ през България и за някогашния министър председател и сегашен водач на ГЕРБ Бойко Борисов .

В петък, дни откакто публицисти, за които се твърди, че са от пощата на и демонстрират съществени нарушавания от страна на тогавашното ръководство на ГЕРБ, в коридорите на Народното събрание Борисов сподели следното:
Всяка година в порядъка на 700-800 млн. лв. влизат в джобовете на всичкиБойко Борисов
„ Ние успяхме да се преборим и да си създадем " Балкански поток ", който е 100% държавен и е печатница за пари за българските жители. Всяка година в порядъка на 700-800 млн. лв. влизат в джобовете на всички “. " Балкански поток " беше пожеланото от Борисов име на тръбата през България, което не е публично.

, мизата на хипотетичната облага се подвигна на 900 млн. лв.:

„ Аз смятам, че да вземаш такса 900 млн. всяка година, изгода 100%, 100% държавен, е положително “.

Как приходите на годишна база на един план могат да набъбнат със 100 млн. за един ден, не ясно. Неясно остава и какво има поради някогашният министър председател като споделя „ влиза в джобовете на всички “ – чиста облага от плана или приходите без генерираните разноски. Доколко доходи, които попадат в " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), могат да се нарекат средства за " джобовете на всички ", също е противоречив въпрос.

Думите на Борисов станаха и мотив и за голям брой разисквания в обществените мрежи, а някои незабавно взеха решение и да иронизират думите на някогашния министър председател.

По-сериозният въпрос обаче е правилни ли са думите на Борисов. Проверка на обстоятелствата демонстрира, че и първото, и второто число, оповестени от него, не се приближават до действителността.

Това излиза наяве от отговори на въпроси на Свободна Европа до държавното сдружение, което ръководи продължението на „ Турски поток “ в България – „ Булгартрансгаз “ (БТГ ), и неговия принципал - Министерството на енергетиката.

Свободна Европа изпрати въпроси и до партия ГЕРБ за конкретизиране кое е вярното изказване на Борисов - „ 700-800 “ или 900 млн. са съгласно него годишните доходи от газопровода. До публицистичното привършване на материала не получихме отговори.
Колко са приходите от „ печатницата “
Продължението на „ Турски поток “ през България беше издигнато за рекордно малко време сред края на 2019 година и началото на 2021 година Така към този момент повече от 2 години и 8 месеца по тръбата тече газ към Сърбия и оттова Унгария сред гранизите на България с Турция и Сърбия. Това значи, че от този момент се генерират средства.

В отговорите на въпроси на Свободна Европа излиза наяве, че към 31 юли 2023 година или 2 години и 7 месеца, откакто „ Булгартрансгаз “ (БТГ) е почнала да генерира доходи от газопровода, те са в размер на общо 895,3 млн. лева .

Основната част от тези доходи идва от предплатеното заплащане от юли 2021 година от страна на „ Газпром “. Тогава от българската компания оповестиха, че за интервала до края на 2023 година са До това се стигна поради нуждата от средства, с които БТГ да покрие отговорности към строителя на тръбата – саудитската „ Аркад “, която осъществя плана.

За интервала до края на юли 2023 година са насъбрани и 318,5 млн. лева разноски , от които по-голямата част - 223,4 млн. - са за обезценка, споделят от БТГ.

От компанията са отчели дотук облага от плана в размер на 576,9 млн. лева, които идват след 2 години и 7 месеца употреба на тръбата.

Както елементарно се вижда, нито едно от числата, които дават отговор за приходите, разноските и облагата за интервала от 2 години и 7 месеца, не дава отговор на посочените от Борисов 700-800 или 900 млн. лева, които „ всяка година влизат в джобовете на всички “.
Докъде е стигнало изплащането на „ печатницата “?
От отговорите на „ Булгартрансгаз “ излиза наяве още, че окончателната стойност на „ разщирението на газопреносната инфраструктура “, както планът се води по документи, е коствала общо 2,628 милиарда лева без Данък добавена стойност. От отговора на сдружението не излиза наяве дали това включва построените в допълнение компресорни станции и прилежащи уреди.

Досега българската държавна компания е изплатила на формалния реализатор „ Аркад “ общо 2,153 милиарда лева Това значи, че досега макар постъпленията и предплатените заплащания,, с цел да изплати инвестицията в нея.
При актуалното движение от почти 600 млн. лева за 3 години, окончателното погашение на плана ще настъпи след сред 7 и 12 години.
Аритметиката демонстрира, че в случай че задачата на плана е да се изплати с приходите от директни такси за запазен потенциал за транспорт на газ, то при актуалното движение от почти 600 млн. лева за 3 години, окончателното погашение на плана ще настъпи след сред 7 и 12 години.

Последното пък зависи от това дали, за какъв брой дълго, по какъв начин и на какви цени ще продължи преноса на газ през България, който е с съветски генезис. Риск съществува поради динамичността в политиката за закупуване и доставки на газ сред Русия и страните от Европейски Съюз, след камо Москва стартира войната си в Украйна.

От „ Булгартрансгаз “ въпреки всичко означават, че построената инфраструктура има „ потребен живот от 35 години и ще бъде употребена и след приключване на периода на подписаните обвързващи контракти “ за запазен потенциал на тръбата.
Защо отново се приказва за „ Турски поток “
За продължението на “Турски поток ” през България, по който се придвижва съветски газ към Европа, се заприказва още веднъж, откакто украински хакери оповестиха, че са на съветския политик Александър Бабаков. Части от изтеклите имейли от проверяващи публицисти.

В тях имаше информация за това, че формалният реализатор на градежа – саудитският консорциум " Аркад “, напълно се е подчинявал на съветските стремежи и ползи. Всичко това се е случвало в нарушаване на закони, правила и процедури и съгласно данни от изтеклата преписка е минавало със знанието на българските управляващи по време на ръководството на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов.

Все още няма без значение и изрично удостоверение на достоверността на оповестените имейли, само че още преди тръбата да проработи беше ясно, че планът се реализира главно от компании, свързани с съветски компании.

С продължението на " Турски поток " през България за Европа съветските газови доставки за Европа откриха различно на преминаващото през Украйна трасе. Малко повече от година откакто газът потегли по тръбата в България, Русия атакува Украйна. Към края на годината се чака " Турски поток " да остане единственият газопровод, през който Русия доставя природен газ към Европа - в тази ситуация директно за смянатине за близки до Москва Сърбия и Унгария.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР