Колко бързо може да бъде взето решение за продажба на

...
Колко бързо може да бъде взето решение за продажба на
Коментари Харесай

Нищо лично: как Столичната община за ден продаде имот на собственика на "Софиямед"

Колко бързо може да бъде взето решение за продажба на общински парцел? Има ли вид общинските съветниците даже да нямат време да се срещнат с детайлности към договорката? Отговорът на тези въпроси зависи от купувача, подсказва един съответен случай от тази седмица.

В сряда, 10 юли, Общинската комисия по устройство на територията и архитектура разисква и одобряна точка след точка от дневния ред. Съветниците бързат, тъй като някои от случаите ще се гласоподават на другия ден, четвъртък, на постоянната сесия на Столичния общински съвет (СОС).

За разглеждането на една от последните точки – 20-та, е извикан и.д. кмета на " Младост " арх. Румен Русев. Казва, че са му звъннали същата заран да се появи на съвещанието, тъй като още не е пристигнало формалното мнението от региона и той би трябвало да показа тази точка.

Русев коментира в резюме проблема пред комисията: притежател на парцел от 40 дка желае да купи прилежащия общински парцел от 977 кв.м в местността " НПЗ Изток-Къро ". Цената ще е 588 лева./кв.м, която е пазарна. Толкоз.

Шефът на дирекция " Общинска благосъстоятелност " Мария Праматарова прибавя, че купувачът желае да се понижи цената, поради 60 кв.м от парцела, които били от дълго време отчуждени. Съветниците възразяват и по-високата цена остава.

Защо се бърза толкоз

Тъкмо да се мине към гласоподаване и съветникът Войслав Тодоров ( " Нормална страна " ) внезапно пита за какво едвам същия ден - сряда, е получил отчета по обсъжданата тематика. По правилника за работа на СОС членовете на комисията би трябвало да го получат три работни дни преди постоянното съвещание на комисията, с цел да се срещнат с проблема и да създадат осведомен избор.

" Обикновено получаваме отчетите предходната седмица. Досега бяха давани най-късно в понеделник. Такова закъснение като настоящето е казус ", съобщи Тодоров.

Докладът за тази точка №20 е раздаден на всички едвам при започване на съвещанието и Тодоров предлага тя да се отсрочи за идващото събиране на комисията след две седмици. Председателстващият Лорита Радева обаче предлага да се съберат още на другия ден, 15 минути преди началото на сесията на Столичния общински съвет, и да гласоподават точката. За да не отпадне тя от дневния ред на сесията.

" Докладът се забави, забави се мнението на зам.-кмета по правните въпроси на " Младост ", госпожа Ралица Стоянова, с цел да се изиска спомагателна информация за какво районната администрация понижава дължимата сума за продажбата на този парцел с някакви 60 хиляди лв. за предходно отчуждаване. И това понижение отпадна в комисията ", изясни Лорита Радева пред " Дневник ".

В четвъртък, 11 юли, цялата комисия по устройство на територията идва по-рано в Столичната община, гласоподава приемането на точка 20, Тодоров е срещу. В дневния ред на сесията на СОС тя отново е сложена обратно – под номер 77. След три часа изтощителни диспути по разнообразни проблеми ръководителят на СОС Елен Геджиков неенергично изчита " Точка 77: " Доклад с входящ номер СОА18-ТД26-12798/7 от 2 юли 2019 година по отношение на процедура за непринудено използване на проект за регулация УПИ IV-1327, предназначен за " административно обслужване и хранилища ", квартал 12, околност " НПЗ Изток-Къро ".

Съветникът Тодоров взема думата, с цел да изясни, че отчетът за тази точка е бил необичайно за какво занимателен. След него Иво Божков (ДСБ) добавя, че зад наименованието " НПЗ Изток-Къро " в действителност стои парцел, обвързван с недостроената постройка на ИПК " Родина " на бул. " Цариградско шосе ".

" Всички знаем, че този парцел беше на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, по какъв начин банкрутира КТБ, кой купи след това парцела. Защо общината бърза да се освободи от този общински терен? ", попита Божков.

Никаква реакция в залата. Столичният общински съвет гласоподава с 36 гласа " за " най-вече от ГЕРБ, срещу – 9, въздържали се – 3. Общинският терен към този момент може да се купи от " Изток Плаза инвест " ООД.

Така и не излиза наяве за какво се бърза толкоз.

Кой купува парцела

Кандидат да купи общинския парцел е компанията " Изток Плаза инвест " ООД, която съгласно Търговския указател е благосъстоятелност на компанията " Булфарма " и на пловдивското ДКЦ " Пълмед ". Те, по информация на " Капитал ", са владеене на доктор Михаил Тиков.

Собственикът на " Софиямед " купи постройката на ИПК " Родина " през 2018 година а преди този момент и печатницата зад нея, където допреди няколко години се издаваха вестниците на депутата от Движение за права и свободи и " процъфтяващ младеж " Делян Пеевски.

През 2012 година Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК " Родина " и земята към нея с заем от КТБ. След банкрута на банката се оказа, че не са обслужвали заема. Двата парцела стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен правосъден реализатор на компания на Михаил Тиков и фамилията му.

В здравния бранш постоянно свързват името на притежателя на групата " Булфарма " с Движение за права и свободи и съответно с Делян Пеевски, който е народен представител от Пазарджик – градът, в който Тиков има болница, хотел и строителна компания, отбелязва " Капитал " и прецизира, че той е и търговец на едро с медикаменти и има верига аптеки в Пазарджик и в родния му Пещера. Пред седмичника самият Тиков разяснява: " Единствената ми връзка с Пеевски е, че популяризираме лечебните заведения си във вестниците му, както и във всички национални печатни медии ".

Тиков има най-голямата верига локални лечебни заведения и поликлиники, също хотели, в портфолиото на групата има строителна компания, а напролет на тази година стартира градеж на първа жилищна постройка в " Изток ". При договорката за ИПК " Родина " преди година той не е безапелационен защо ще употребява терена, като се изключи че ще събори актуалните постройки. Единият вид съгласно него, представен от " Капитал ", е за болница, а другият - за офис постройка и жилища.

" Сградата на ИПК " Родина " ще бъде съборена и ще се построи нещо огромно. Височината там е 75 м. кота корниз и ще се строи на 45 дка с КИНТ 3.5 и компактност 60%. Ще може да се построи разгърната застроена повърхност от 157 дка. Предназначението е за административно обслужване и хранилища. До момента не е постъпвал капиталов план при нас ", изясни и.д. кметът на " Младост " арх. Румен Русев пред " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР