Коледните празници по традиция са съпътствани с раздаване на подаръци

...
Коледните празници по традиция са съпътствани с раздаване на подаръци
Коментари Харесай

Шоколад вместо скъпи подаръци за Коледа тази година във Великобритания

Коледните празници по традиция са придружени с разпределяне на дарове на дребни и огромни. Мнозина обаче не престават да се чудят по какъв начин от една страна да уважат уместно близки и обичани, а от друга - да не издънят бюджета си.

На Острова наподобява са намерили най-малко частично отговор на този въпрос. Притиснати от към момента високата инфлация и растежа на ипотечните заеми британците се оглеждат за по-евтини дарове и, съгласно анализатори и потребителски организации, все по-често заместват играчки, електроника и бижута с... шоколад, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Въпреки растежа на цената си през последните години, шоколадът си остава допустим като цена подарък, показват мениджъри в бранша. Кутиите с шоколадови бонбони се котират изключително добре, като в предколедния интервал (август-ноември) е регистриран растеж на продажбите от 8,7 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година, съгласно Фран Маккарго, управител в " Нестле Англия и Ирландия " (Nestle UK & Ireland). Компанията сега регистрира от ден на ден покупки на шоколадови произведения като коледни дарове.

По думите й клиентите нормално харчат до 10 бр. лири (12 евро) за сходни продукти. Особено известни за металните кутии " Куолити стрийт " (Quality Street) на " Нестле ", струващи 5 лири, и селекциите " Кедбъри " (Cadbury) на " Монделийз " (Mondelez), които се продават против единствено 1,50 лири.

В същото време междинната цена на играчките в Европа възлиза на 13 лири (15 евро), по данни на компанията за обработка на данни " Сиркана " (Circana), до неотдавна известна като Ен Пи Ди (NPD). Търговци на играчки признават пред Ройтерс, че търсенето през актуалната година е по-ниско, в сравнение с през предходните.

На този декор търговски вериги като " Сейнсбърис " (Sainsbury`s) и " Теско " (Tesco) оферират съществени отстъпки за сериите " Куолити стрийт " и " Селебрейшънс " (Celebrations) на потребителите, притежаващи потребителски карти. На обичайно висок интерес се радват и постоянно добре продаваните поКоледа " Киткат санта " (KitKat Santa), който коства едвам 1 бр. лира, и " Милкибар фестив френдс " (Milkybar Festive Friends), продаван по 1,25 лири.

Шоколатиерите залагат и на носталгията. " Куолити стрийт " се връща към бонбоните кафе-крем, а " Кедбъри " - към шоколадовите монети, извадени от пазара през 2014 година

По-евтините шоколадови произведения са изключително известни измежду хората, родени след 2000 година, споделя Сюзан Наш, управител в " Монделийз ". Девет от 10 британци от поколението Z (родени сред 1997 година и 2010-2012 г.) и 83 на 100 от " милениалите " (за тези родени сред 1981 година и 1996 г.) ще прибегнат до по-евтини артикули през сегашния празничен сезон, съгласно изследване на консултантската компания " Маккинзи ". Като цяло 74 на 100 от британците търсят да купят по-евтини дарове.

Производителите залагат и на първокласни, много по-скъпи серии, с цел да могат да понижат удара, повлечен от скока на цените на какаото, достигнали през актуалната година 46-годишен връх. " Сега е точният миг за реализация на скъпата продукция, защото коледният интервал е най-силният за шоколадовите компании ", споделя анализаторът във " Вонтобел " (Vontobel) Жан-Филип Берши.

Продажбите на шоколад във веригата за първокласни артикули " Фортнъм енд Мейсън " (Fortnum & Mason) порастват с 32 на 100 на годишна база, като най-сериозно е нарастването на артикули, които могат да бъдат споделени. " След края на пандемията от ден на ден фамилии и другари се събират, с цел да си поделят добре подбрани кутии шоколадови произведения ", показва специалистът във " Фортнъм енд Мейсън " Алис Кроун.

Скъпият шоколад наподобява става все по-модерен във Англия, като пазарът на шоколадови дарове се прави оценка на 1,8 милиарда британскилири, което е растеж от 7 на 100 по отношение на предходната година под натиска на високите цени, сочат данните на " Сиркана ". В същото време пазарът на играчки, възлизащ на 2 милиарда лири, спада с 4 на 100.

На този декор " Нестле " регистрира опазване на оперативната облага на шоколадовия си бизнес на равнище от 17-17,5 на 100 през актуалната година по отношение на 17,1 на 100 през 2022 година Годишните доходи на компанията от продажбите на шоколадови произведения възлиза на 8,1 милиарда швейцарски франка (8,5 милиарда евро) при общи продажби за 94,4 милиарда франка.

По данни на " Юромонитър интернешънъл " (Euromonitor International) световният пазар на шоколад възлиза на 123,5 милиарда $.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР