Кои са шестте български песни, които България ще избере в

...
Кои са шестте български песни, които България ще избере в
Коментари Харесай

Кои наши песни да влязат в Книгата на ЕС? Решавате вие!

Кои са шестте български песни, които България ще избере в първата Книга на Песните на Европейския Съюз ?

От през днешния ден (18 май) до 18 юни всички български жители могат да вземат участие в гласоподаване, посредством което ще се изберат шест песни, които да показват България в първата “Книга на песните на Европейския съюз “.

Български артисти от разнообразни хорове, както и артисти студенти и учители от Музикалната академия и от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив предложиха 56 български песни, всред които българите да изберат своите любимци.

До момента над 23 000 души от 13 страни-членки са дали своят вот за шест песни, които да показват страната им. Българите са 14-тата поред европейска нация, която ще гласоподава.

Шестте категории, които бяха определени от 17 музикални академии от 14 страни-членки са: "Песни за любовта ", "Природа и Сезони ", "Свобода и Мир ", "Народни песни ", "Песни за вярата " и "Детски песни ".

Гласуването се организира на български – онлайн на www.eu-songbook.org.

”Възможността да се съберат в едно издание най-популярните песни на Европа е нещо в действителност вдъхновяващо! Представени са песни в шест категории, препоръчани от студенти и преподаватели от НМА „ Панчо Владигеров”, София и АМТИИ, Пловдив. Приветствам концепцията и се веселя, че с редакторската си работа подкрепям нейната реализация. Успех! ", разяснява с вдъхновение редакторът на "Книга на песните на Европейски Съюз “ за България, проф. доктор Т. Шекерджиева – Новак, Зам. ректор на АМТИИ, Пловдив.

 "Книга на песните на Европейски Съюз “ е неповторим по рода си реформаторски план, учреден от организация с нестопанска цел, която няма политически и финансови взаимоотношения с Брюксел. Основателят и президент Джепе Марслинг изясни в дълбочина мотивацията зад самодейността:

"Ние, 27-те народи на Европейски Съюз, знаем прекомерно малко едни за други! Споделянето на песни от националните ни съкровищници е пряк път да се опознаем по-добре. Ако ние същински желаеме да създадем икономическа крачка – от въглища, стомана, риба до обществени взаимоотношения и просвета – ние всички би трябвало да развием възприятие за принадлежност към Европейски Съюз, защото съюзът принадлежи най-много на нас - неговите жители ".

По проект първото издание на "Книга на песните на Европейски Съюз “ би трябвало да излезе на Деня на Европа – 9 май, 2019: 162 песни ще бъдат отпечатани на националния им език и на британски език – в две колони една до друга. Евентуални доходи от самодейността ще бъдат оползотворени за издаването на втори образец на книгата, който ще бъде преведен на всичките 24 публични езика в Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР