Кои са най-ярките и успешни имена в българската предприемаческа екосистема?

...
Кои са най-ярките и успешни имена в българската предприемаческа екосистема?
Коментари Харесай

Гласуването за най-добри стартиращи компании, коуъркинг пространства, инвеститори, акселераторски програми и личности в България е отворено до 15 ноември |

Кои са най-ярките и сполучливи имена в българската предприемаческа екосистема? Central European Startup Awards се провежда точно с тази цел - да разпознае и награди отличниците в 10 категории в България и още дванадесет страни в съседство. У нас самодейността се провежда за пета поредна година, а зад нея застават Българската стартъп асоциация - BESCO.

В съпоставяне с предходната година, надпреварата през 2020 притегля още повече участници - над 740 неповторими номинации на локално равнище. Различното тази година е, че всички финалисти в 10-те категории се класират непосредствено за присъединяване в районния кръг на надпреварата. BESCO провежда и народен кръг, с цел да награди най-хубавите компании и персони от стартъп екосистемата и да им даде заслуженото самопризнание за усилената работа през 2020г. Изборът на спечелили на национални равнище цели да ангажира стартъп общността в разпознаването на най-отличилите се компании, персони, споделени работни пространства, акселераторски стратегии и капиталови фондове.

Форматът включва няколко стадия, като сега тече гласоподаване от страна на почетно жури в състав: Павлина Димитрова, шеф на Bulgaria Innovation Hub в Силициевата котловина, Леона Асланова, създател на Innovation Starter, Александър Дурчев, изпълнителен шеф на All Channels Communication Group, Илия Кръстев, изпълнителен шеф на A Data Pro, Владимир Данаилов, изпълнителен шеф на Фонд управител на финансовите принадлежности в България, Момчил Василев,
изпълнителен шеф на Ендевър България, Жанет Тодорова, ко-директор на Founder Institute Sofia и Тодор Гигилев, изпълнителен шеф на Dreamix.

Решаващият глас обаче може да се окаже този на публиката - всеки може да гласоподава за своя любимец във всяка от 10те категории. А те са следните: (1) Стартъп на годината, (2) Най-доброто споделено работно пространство в страната, (3) Най-добър акселератор/ развъдник, (4) Компанията с най-голямо обществено влияние, (5)  Основател на годината, (6) Инвеститор на годината, (7) Най-добра започваща компания с до 2-годишна история, (8) Най-добър финтех стартъп, (9) Герой на екосистемата (10) Най-добро решение за работа във виртуална среда. Гласуването е отворено до 15-ти ноември на този линк:

Победителите за България ще бъдат оповестени, по време на онлайн събитие, което ще бъде излъчено онлайн във фейсбук страницата на BESCO - The Bulgarian Startup Association, на 27-ми ноември, след което ще продължат в конкуренцията на районно равнище против финалистите от Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония. Събитието за оповестяване на районните спечелили ще се случи на 10 декември, на страницата на
CESAwards във фейсбук.

Финалният стадий на надпреварата е световния край Global Startup Awards, в който ще се включат районните спечелили от всички 10 района в Европа, Азия и Африка.

Генерален сътрудник на самодейността тази година е Европейската капиталова банка (EIB) . А ето какво показа и вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка, госпожа Лиляна Павлова:

“Основно предизвикателство за започващите компании в Европа е разрастването им в огромни компании ”. Тя добави: „ Групата на Европейската капиталова банка е водещ състезател на европейския пазар на рисков капитал и рисков дълг. Нашите артикули отключват и обезпечават финансиране за започващи и млади компании за реализиране на напредък посредством нововъведения. Ето за какво се радваме да си партнираме с Българската стартъп асоциация за реализирането на петото издание на Central European Startup Awards. Вълнуващо е, че има повече от 700 номинации, които са доказателство за съществуването на голям гений и предприемачество в България. Този конкурс ще способства за разпространение на сполучливите истории на редица започващи компании и ще усили опциите за финансиране. Пожелавам триумф на всички участници в състезанието. “

Събитието се случва с поддръжката на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), Фонд управител на финансовите принадлежности в България (Фонд на Фондовете), Siteground, BrightCap Ventures, Titan
Gate, SMS Bump (a Yotpo company) и Cohones Brewery.

За CESA

Central European Startup Awards е неповторима поредност от събития в района на Централна и Източна Европа. Стартирала през далечната 2014 година, самодейността цели да отличи най-хубавите в стартъп общността в тази част на континента. Амбицията на CESA е да награди, подтиква и въодушеви бизнесмените, като в това време сплоти фирмите, вложителите и всички останали участници в екосистемата. CESA e едно от седемте районни събития, част от Global Startup Awards.

За BESCO

BESCO - Българската стартъп асоциация сплотява повече от 500 започващи, новаторски компании, фондове за рисков капитал и споделени работни пространства в България. Нашата задача е да сме мостът сред новаторските софтуерни компании и страната, а нашата цел - да трансформираме стопанската система на страната ни и да я превърнем в стопанска система, основана на просвета и развойна активност с фокус върху промишленостите с висока добавена стойност.

За Европейска инвестиционна банка

Групата на Европейска инвестиционна банка се състои от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейския капиталов фонд (ЕИФ).
Европейската капиталова банка е банката на Европейски Съюз. Тя е институцията на Европейски Съюз за дълготрайно финансиране и е единствената банка, която е благосъстоятелност на всички държави-членки на Европейския съюз и съставлява техните ползи. Европейска инвестиционна банка е най-големият многостранен заемополучател и заемодател и дава дълготрайно финансиране и експертна консултантска поддръжка за обосновани и устойчиви капиталови планове, които способстват за реализиране задачите в политиката на Европейски Съюз
като резистентност на растежа, основаване на работни места, както и ограничения за климата и нововъведения. Над 90 % от активността на Европейска инвестиционна банка е съсредоточена в Европейския съюз, само че банката поддържа и политиката на Европейски Съюз в региона на външните работи и на развиването.

Миналата година Европейска инвестиционна банка даде 63,3 милиарда евро за планове в целия свят. ЕИФ е поделението за рисков капитал на Европейски Съюз, което обезпечава финансови средства и гаранции на дребни и междинни предприятия (МСП), като мажоритарен притежател е Европейска инвестиционна банка. През 2019 година фондът обезпечи 10,2 милиарда евро под формата на гаранции, дялово присъединяване и финансиране за приобщаване, ориентирано към МСП във всички браншове и в целия Европейски съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР