Когато The Beatles се разпада преди 50 години, легендарната група

...
Когато The Beatles се разпада преди 50 години, легендарната група
Коментари Харесай

Изкуственият интелект съживява The Beatles

Когато " The Beatles " се разпада преди 50 години, именитата група оставя феновете си да жадуват за музиката й. Но благодарение на изкуствения разсъдък тази жадност към този момент е частично утолена, съобщи Агенция Франс Прес.

" Събирайки " още веднъж четиримата музиканти посредством преправка на последните произведения на Пол Маккартни с младежкия му глас, тези записи демонстрират най-новите софтуерни благоприятни условия, само че и повдигат поредност от етични и правни въпроси.

" Плача! Толкова е красиво ", написа слушател в YouTube под видео на генерирана с изкуствен интелект версия на сингъла на Маккартни " New " (2013). Гласът му е подмладен, а част от парчето се извършва от починалия Джон Ленън. Прави усещане и версия на " Grow Old With Me ", една от последните песни, написана от Джон Ленън и издадена след покушението против него. Тя е пресъздадена от запалянко в региона на изкуствения разсъдък, който се показва като " Dae Lims ".

С усъвършенствано качество на звука и бек вокали, които припомнят за апогея на групата от Ливърпул, най-емоционалният миг от песента е, когато в нея се включва и Пол Маккартни. " Полудявам, като чуя това. Плача ", споделя Стив Онотера, прочут като SamuraiGuitarist онлайн във видео в платформата. Той прибавя, че когато " The Beatles " се разделят, феновете им са лишени от хепиенд. " Затова е доста вълнуващо да ги забележим, събрани изкуствено, само че безапелационно, с помощта на изкуствения разсъдък ", сподели той.

Парчето " Heart on a Sleeve ", дело на изкуствен интелект, който " събра " рапърите Дрейк и Уикенд, набра милиони гледания в ТикТок и други платформи. Използваната технология проучва и улавя нюансите в гласовете. Създателите евентуално сами извършват текста, след което ползват " клонирани " мечтаните гласове, като че ли ползват филтър върху фотография.

Темата за авторските права обаче е основна. Юнивърсъл груп съумя да отстрани " Heart on a Sleeve " от стрийминг платформите, само че това не пречи парчето да се появява онлайн на разнообразни места.

Според Марк Остроу, юрист по отбрана на авторските права, генерираната от изкуствен интелект музика е " сива зона ". И музикантите, и звукозаписните компании имат право да търсят отбрана на правата си. Създателите на наличие обаче настояват, че изкуственият разсъдък се опира на правното определение за " обективна приложимост ", нещо като изключение, написа Българска телеграфна агенция. 

Върховният съд на Съединени американски щати обаче възприе друга теза предишния месец, когато реши, че фотографка, чиято фотография на Принс е употребена от Анди Уорхол, има авторски права върху творбата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР