Когато си мислите за типичния домашен любимец, определено не се

...
Когато си мислите за типичния домашен любимец, определено не се
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете, преди да си вземете змия за домашен любимец

Когато си мислите за типичния домакински любим, несъмнено не се сещате за змии. Но все пак доста хора ги обичат. Някои змии могат да разпознават гласа на притежателите си, а други могат да бъдат дори държани и галени. Но все пак с цел да гледате змия като домакински любим, би трябвало да имате подготвеност да ѝ предоставите добра среда на живот.

Змиите са влечуги. Това значи, че тяхната температура на тялото зависи от температурата на средата, в която живеят. Имат потребност от топлота, с цел да не замръзнат, и от разхладяване, с цел да не прегреят. В терариума им е желателно това да се реализира, като в някои елементи или в единия му край той да се нагрява до към 32 °C. Други елементи или пък другият край би трябвало да са към 20 °C. Има разнообразни начини с които може да се реализира друга температура, като е желателно да ревизирате кой е най-подходящият.

Някои породи змии се нуждаят и от ултравиолетова лампа. С нейна помощ те си набират витамин D, който им е необходим, с цел да синтезират по-добре калция от храната си.

Освен температурата влагата за змиите също е доста значима. От влагата зависи това какъв брой добре могат да си сменят кожата. Ако им е прекомерно изсъхнало и кожата им също е суха, може да не могат добре да си я сменят. Някои елементи от нея по тялото им или тънкото покритие на очите им може да си остане на тях и да сътвори здравословни проблеми.

Добрите условия в терариума са значими, само че и самият му размер би трябвало да е подобаващ за змията. Зависи от типа, само че някои змии могат да станат доста дълги, а дори и доста тежки. Когато са изцяло пораснали, някои могат да доближават до над 45 кг. Въпреки че може да заеме доста дълго време една змия да порасне изцяло, още през цялото време ѝ би трябвало пространно място за обитаване. Най-добре е терариума да е с такава дължина, че змията да може изцяло да се опъне в него. Среща се от време на време неверната информация, че растежът на змията може да се ограничи, в случай че и се даде дребен терариум. Това е единствено мит, на който не си коства да се има вяра, и на процедура тя просто ще израсне прекомерно огромна за дребния си терариум.

Основната храна на змиите са гризачи. Това не може да се избегне в тяхната диета. Размера на гризачи зависи размера на змията, която ще се храни с тях. Колкото по-голяма е тя, толкоз по-големи би трябвало да са и гризачите. Трябва да имате в поради, че не би трябвало да давате живи гризачи на домашните си любимци змии. Могат да ги ухапят или да им причинят съществени рани. Най-добре е да им се дават или замразени или неотдавна убити, свежи гризачи.

При избора на домакински любим змия също е значимо да се има поради, че другите типове имат друг темперамент. Ако желаете да си вземете домашна змия, по-добре е да изберете по отношение на това какъв темперамент е тя, а не съгласно външния ѝ тип. Докато някои змии могат да бъдат вадени от терариума и държани в ръце, други не могат, а могат единствено да седят в терариума и да ги гледате. Има по-спокойни змии, а има и по-агресивни – както с множеството животни.

Ако желаете подобен тип змия, който да можете да вадите от терариума, има още едно нещо, което би трябвало да вземете на поради. Змиите носят бактерията салмонела, за това би трябвало да си миете ръцете, откакто ги пипате. Тази бактерия може да болести хората и да ги разболее.

Змиите могат да живеят дълги години, според от типа им. Имат високи условия и потребност от грижи. Ако смятате, че нямате време и финансова опция да се грижите за змия, и да я водите на ветеринар, когато е нужно, то има и други животни, които могат да са по-подходящи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР