Когато САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха Сирия през април, чешкият

...
Когато САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха Сирия през април, чешкият
Коментари Харесай

Нова зора или лебедова песен: Комунистите в Чехия се надяват на политическо влияние

Когато Съединени американски щати, Англия и Франция бомбардираха Сирия през април, чешкият министър председател Андрей Бабиш първо изрази поддръжка за западните си сътрудници. Ден по-късно смени мнението си, написа " Ройтерс ".

Военната офанзива се трансформира от " неизбежна " в непроменяща нищо, откакто Бабиш получи рецензии от страна на крайнолявата Комунистическа партия, показвайки тънкото въже, по което милиардерът върви, до момента в който се пробва да образува държавно управление.

Бабиш се стреми към прозападна администрация, само че политическата фрагментираност на изборите през октомври значи, че се нуждае от проруската Комунистическа партия, която или да го поддържа, или да бъде въздържала се.

Комунистите и президентът Милош Земан ще тласнат Бабиш, чиято партия АНО е провропейска и пронатовска, към по-мек звук по отношение на Москва. Не се чака обаче той да се отдалечи прекалено много макар рухването на първия му кабинет на малцинството след избор на доверие през януари.

Отблъснат от множеството партии поради обвиняването в машинация с 2 милиона евро фондове от Европейски Съюз, което той назовава скрит план, Бабиш в този момент води договаряния за коалиция с лявоцентристката Социалдемократическа партия, само че даже и с нея отново ще се нуждае от гласовете на комунистите.

Ограничената роля на комунистите, които нямат места в кабинета, не би донесла този тип промени в основните политики, които провокираха спор сред Европейски Съюз и Унгария и Полша, само че въпреки всичко би разгневила доста чехи, страдали по време на тяхното ръководство.

Сегашните редови членове на Комунистическата партия, на междинна възраст над 70 години, изпитват носталгия към живота зад желязната завеса, а партията дава обещание битка против световния капитализъм и овакантяване на НАТО.

" Заплахите за сигурността не идват от изтока, сигурността е под опасност от тези, които правят нападателни офанзиви против суверенни страни в нарушаване на интернационалните закони, както Съединени американски щати, Англия и Франция направиха в Сирия ", сподели водачът Войтех Филип на партиен конгрес на 21 април.

Външната политика

Комунистите упорстват за завършек на глобите на Европейски Съюз против Русия и следване на линията на Москва в Украйна – техни представители са посещавали следените от сепаратистите Донбас и Крим.

Те са срещу чешкото присъединяване във военни задачи, които нямат поддръжката на Организация на обединените нации, т.е. всички, оспорвани от Русия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Чехия има задачи в Афганистан, Ирак и на други места, като кабинетът на Бабиш има намерение да усили броя им тази година.

" Имаме засилена сензитивност към всеки напън за ескалиране на напрежението към някогашния руски район, ще би трябвало да реагираме доста мощно на всичко сходно ", сподели пред " Ройтерс " народен представител от партията, която по думите му желае да има думата и по въпроси като обществените помощи.

Комунистите насочиха рецензии към държавното управление на Бабиш за това, че през март съобщи на Съединени американски щати хипотетичен съветски хакер, както и че изгони съветски дипломати след офанзивата против някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал във Англия.

Намаляваща поддръжка

Не е ясно какви отстъпки ще получат комунистите от двата съдружни колегата, само че тяхното въздействие ще бъде лимитирано от отслабващата им известност. През октомври те реализираха най-лошия си избирателен резултат след рухването на комунизма (7.8%), губейки половината от гласовете си в интерес на крайнодесните и Бабиш.

" Те станаха доста прагматични през последните две десетилетия ", разяснява Любомир Копечек, учител по политически науки в Масариковия университет. " Искането за овакантяване на НАТО към този момент се появява в диалозите... Голяма част от партийния хайлайф желае да получи някакво самопризнание в края на политическата си кариера ", добавя той.

Високопоставен източник от една от договарящите партии разяснява, че комунистите биха се задоволили с позиции в администрацията и в държавни компании.

Включването на комунистите не е неочакван поврат. Досега те са взели участие в районните управляващи, а някогашни партийни членове, измежду които и Бабиш, са заемали високи постове.

Дясноцентристите обаче не престават да не одобряват партията. " Андрей Бабиш сбъдва фантазията си на доста висока цена ", разяснява неотдавна Петър Фиала, водач на Гражданска демократична партия.

Социологическо изследване от март сподели, че 45% от чехите биха приели подкрепено от комунистите държавно управление, до момента в който 41% го отхвърлят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР