Когато руският президент Владимир Путин най-накрая реагира след атентата в

...
Когато руският президент Владимир Путин най-накрая реагира след атентата в
Коментари Харесай

Защо Ислямска държава нападна Русия

Когато съветският президент Владимир Путин най-сетне реагира след атентата в Москва от предходната седмица, той комфортно не загатна кой стои зад него. Държавният водач не сподели нищо за “Ислямска страна ” - групировката, чийто клон в Хорасан пое отговорност за нападението. Вместо това Путин реши да упрекна Украйна, че е забъркана по някакъв метод - без да има каквито и да е доказателства за това.

Въпреки че Кремъл прави всичко допустимо да не разяснява присъединяване на “Ислямска страна ”, съгласно доказаните досега данни по всичко наподобява, че тъкмо тя е направила най-тежкото терористично нахлуване в Русия от 20 години насам. Информацията беше тествана от източници на американското разузнаване, а след това ислямистката организация сама популяризира фрагменти с нападателите, които стрелят по тълпата в концерната зала в Москва. Има данни, че записът е достоверен.

Защо ѝ е обаче на “Ислямска страна в Хорасан ” да нападна Русия? Нападението има и пояснение, и претекстове - исторически и политически.

Кой тъкмо извърши атентата?

Отговорност за офанзивата пое основаният в Афганистан клон на групировката Ислямска страна " Хорасан вилает ", прочут още като ИДИЛ-К. Името идва от остарял район в Близкия изток, който включва елементи от Иран, Афганистан и Тюркемнистан.

Отрядът се появява за първи път в края на 2014 година в Източен Афганистан и бързо си основава известност на извънредно брутална организация.

Точно тя стои зад множеството опити за терористични офанзиви в Европа през последните години. Само за 2023 година джихадистката терористична организация е поела отговорност за общо 1121 набези по целия свят, сочат данни на Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР