Емерсън Мнангагва – „крокодилът“ на Зимбабве, който иска още една хапка

...
Когато Робърт Мугабе беше свален от поста президент на Зимбабве
Коментари Харесай

Когато Робърт Мугабе беше свален от поста президент на Зимбабве през 2017 г., неговият заместник Емерсън Мнангагва обеща нов старт за страната си хора.

Но докато президентът Мнангагва се стреми да бъде преизбран на изборите по-късно този месец, зимбабвийците се борят със същите проблеми - висока инфлация, бедност и климат на страх.

Лидерът на Zanu-PF, който рядко се вижда без шал в цветовете на знамето на Зимбабве около врата му, отхвърля подобни критики настрана, като казва, че нацията ще бъде „загубен“, ако не успее да го подкрепи – поддръжниците му сочат бум в минното дело и други чуждестранни инвестиции по време на управлението му.

Известен като „ крокодил" поради политическата си хитрост, той дойде на власт след военно превземане и масови демонстрации принудиха г-н Мугабе, дългогодишен лидер и бивш наставник на г-н Мнангагва, да подаде оставка.

Военният бунт беше предизвикан от г-н Мугабе, който уволни г-н Мнангагва като негов вицепрезидент.

Г-н Mnangagwa, който оправда прякора си и се отдръпна, може да е свалил единствения владетел на Зимбабве, но също така е свързван с някои от най-лошите зверства, извършени от управляващата партия след независимостта през 1980 г.

Някои от бившите му другари в освободителната борба го описват като "много жесток човек".

Но децата му гледайте на него като на принципен, макар и неемоционален човек. Неговата дъщеря, Фарай Млотшва - строителен предприемач и най-голямото от деветте му деца от две съпруги - веднъж го описа като "мекушав".

И докато търсеше за да ухажва чуждестранни инвеститори и да разсее безмилостната си репутация през 2018 г., той каза пред BBC: „Аз съм мек като вълна. Аз съм много мек човек в живота“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР