Когато през януари Китай прекрати продължителното затваряне на границите си,

...
Когато през януари Китай прекрати продължителното затваряне на границите си,
Коментари Харесай

Защо се наблюдава отлив на китайски туристи в Австралия?

Когато през януари Китай приключи продължителното затваряне на границите си, маркетинг специалистката в региона на електронната търговия от град Ханджоу , Тиани Рен споделя, че незабавно е почнала да възнамерява тиймбилдинг за 14-те си чиновници до Австралия с вярата всички те да видят фамозните розови солени езера, които наподобяват толкоз пленяващо в обществените медии. Вместо това обаче тя е била принудена да заведе сътрудниците си в Нова Зеландия , откакто научила, че Австралия е извадена от листата с дестинации , утвърдени от Пекин за групови пътувания в чужбина , с което на процедура се приключва траялата две десетилетия стратегия, която оказа помощ на Китай да господства на австралийския пазар за интернационален туризъм.

„ Обърнахме се към нашия туристически сътрудник, само че ни споделиха, че Австралия към този момент не е включена в листата за групови пътувания. Жалко е, че не успяхме да забележим розовите езера, “, споделя още Рен  пред „ Reuters “.

След три години на битка и мощен блян за пътешестване, дълго чаканата вълна от завръщащи се китайски туристи в Австралия в последна сметка се оказа доста по-слаба , защото визовите разпореждания в комбиниране с релативно високите разноски, неналичието на постоянни полети и отлива на екскурзоводи, говорещи езика мандарин, оказват мощен напън върху четвъртата по величина промишленост на Австралия.

През февруари, първият цялостен месец след отварянето на границите на Китай, Австралия е записала 40 430 краткосрочни гости от Китай, сочат държавни данни. Това е една пета от броя на посетителите през същия месец на рекордната за туризма 2019 година Наред с това данните демонстрират, че тя доста изостава във връзка с задгранични гости спрямо Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Междувременно стана ясно, че по данни на компанията за авиационни разбори „ Cirium “ през февруари полетите от континентален Китай до Австралия са били единствено една пета от потенциала , регистриран преди пандемията , защото внезапно повишените разноски за гориво са повишили цените на билетите и са понижили търсенето. По информация на Китайския институт за проучване на изходящия туризъм, консултантска група, основана в Германия, в това време общият брой на прекосяванията на китайските изходящи граници е достигнал едвам 2/3 от равнищата преди пандемията.

До момента Пекин не е показал публична причина за прекратяването на статута на Австралия като част от  схемата „ статут на утвърдена дестинация “ , само че съгласно представители на туристическия отрасъл решаваща роля за това е изиграла геополитиката , защото връзките сред двете народи са в застой на фона на комерсиалните им разногласия и все по-изострената изразителност, отдадена на сигурността сред Запада и Китай.

Друг решителен фактор за актуалната обстановка е, че китайските туристи постоянно избират задгранични дестинации , в които членове на фамилиите им учат , настояват специалисти. До 2019 година Китай беше най-големият източник на задгранични студенти в Австралия, само че откакто Австралия още веднъж отвори границата си през 2021 година, редиците на задграничните студенти се попълниха от студенти най-вече от други националности.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР