Когато говорим за електронно здравеопазване е важно да бъдем концентрирани

...
Когато говорим за електронно здравеопазване е важно да бъдем концентрирани
Коментари Харесай

Цифровите технологии са ключ за персонализирано лечение и превенция на заболявания

Когато приказваме за електронно опазване на здравето е значимо да бъдем съсредоточени в три основни цели - достъп до личните ни здравни данни, където и да отидем, да имаме опцията да получим персонализирани диагноза и лекуване, и не на последно място да използваме цифрови принадлежности в помощ на ръководството на здравното ни положение. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването през днешния ден на 14-ата Национална конференция за електронно опазване на здравето, проведена от ICT Media - България и Фондация "Електронно опазване на здравето България ", оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Конференцията е дни откакто Европейска комисия насочи рекомендация към страните членки за създаване на обединен европейски формат за продан на електронни здравни досиета, се отбелязва в известието.

Тази стъпка беше реализирана след години на европейски проучвания и начинания за оперативна съгласуемост на здравните данни през граница. В случай, че някой претърпи акцидент в друга страна членка или му се наложи лекуване, би трябвало да бъде допустимо лекарят да има достъп до здравните му данни, с цел да сложи бързо диагноза и да реши какъв е най-хубавият метод да бъде лекуван пациентът предвид на неговата предхождаща здравна картина.

Мария Габриел е подчертала, че внедряването на новаторски технологии в бранша на опазването на здравето и грижите е постепенно, а на фрагментираните начинания липсва мащабът, посредством който да дават решения, отговарящи на упованията на жителите - да вземем за пример достъп до техните здравни данни или персонализирано лекуване. Еврокомисарят е наблегнала на роботиката и изкуствения разсъдък като две от главните технологии, позволяващи напредъка на цифровизираните опазване на здравето и грижи, изключително когато става дума за предварителна защита, поддръжка за самостоятелен живот на възрастните, развиването на интелигентни индивидуализирани препоръки за здравето, както и насоки за поведенчески промени в метода на живот.

Комисарят е дала няколко положителни образеца за планове, финансирани от Европейски Съюз, в които взе участие и България. Такъв е планът SAAM, който се концентрира върху новаторските подходи, вероятни с помощта на технологиите, за поддръжка на възрастното население, живеещо вкъщи. В тези подходи се натъртва на чувство за средата и проучване на потребностите и желанията на потребителя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР