Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът

...
Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът
Коментари Харесай

Огън поглъща планетата: отчетоха най-горещого лято от 2000 години

Лятото на 2023 година, когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът на пътищата в Тексас, Съединени американски щати, се нагъна от високите температури, горещи талази подложиха на тествания електрическите мрежи в Китай, освен е най-горещото в историята на измерванията, а е и най-горещото лято от две хиляди години насам, откри проучване.

Европейски учени откриха предходната година, че интервалът от юни до края на август е бил най-горещият от началото на измерванията - явен знак, че климатичните промени водят до нови рискови феномени. Летните горещини през 2023 година в Северното полукълбо обаче са подобрили върховете за надалеч по-дълъг интервал от време, откри проучване, оповестено в сп. " Нейчър ".

Когато погледнем надалеч обратно в историята, можем да забележим какъв брой трагично е сегашното световно стопляне, сподели съавторът на проучването Ян Еспер, климатолог в университет " Йохан Гутенберг " в Майнц, Германия, представен от Ройтерс.

Данни за измервания на температурите има от 1850 година в най-хубавия случай, като тогава са се употребявали единствено термометри. Със модерни научни способи откривателите са се върнали до първа година по актуалния календар, когато съгласно Библията Исус Христос е живял, само че не са разкрили по-горещо лято в северната част на планетата от миналогодишното.

Изследването, оповестено в " Нейчър ", употребява одобрен към този момент способ и мери пръстените на повече от 10 000 дървета, с цел да се изчислят летните температури за всяка година от 1-ва година до момента. Температурите през нито една година не се и приближават до миналогодишните горещини, сподели Еспер, осведоми Българска телеграфна агенция.

Преди хората да стартират да отделят парникови газове в атмосферата посредством изгаряне на въглища, петрол и природен газ, най-горещата година е била 246-а, сподели климатологът. Това е при започване на Средновековието, когато император Филип I Араб води война с германците по поречието на Дунав.

Изследването на Еспер демонстрира, че в Северното полукълбо лятото на 2023 година е с 1,2 градуса по Целзий по-горещо от лятото на 246 година Всъщност 25 от последните 28 години са били по-горещи от летата през Ранното средновековие, сподели съавторът на проучването Макс Торбенсон. това ни дава визия какъв брой рисково е било времето през 2023 г,каза Еспер пред Асошиейтед прес. Авторите са изследвали хиляди дървета на 15 разнообразни места в Северното полукълбо, северно от тропиците, където има задоволително данни, с цел да се върнат до 1-ва година. За Южното полукълбо няма задоволително данни за дърветата, сподели Еспер.

По пръстените на дърветата учените наблюдават годишния им напредък и " можем да ги напаснем съвсем като при пъзел обратно във времето, с цел да свържем датите с всеки от пръстените ", сподели Торбенсон.

Еспер разясни, че са употребявали единствено данни от дървета за проучването, тъй като те са задоволително прецизни за установяване на температурите за всяка година, за разлика от проучвания върху корали да вземем за пример. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР