Когато глобална компания пуска нов продукт, тя трябва да бъде

...
Когато глобална компания пуска нов продукт, тя трябва да бъде
Коментари Харесай

Huawei държи търговската марка „Vision Pro“ в Китай, Apple може да има проблеми

Когато световна компания пуска нов артикул, тя би трябвало да бъде внимателна във връзка с неговото название, тъй като то може към този момент да е предпазено с комерсиална марка от други компании в други страни. Това в последна сметка може да докара до конкуренция и правосъдни каузи за авторски права и Apple Vision Pro е най-хубавият образец в това отношение.

Въпреки, че на американския пазар няма артикул с името Vision Pro, Huawei записва същата комерсиална марка преди 4 години в Китай,така че, в случай че Apple не предприеме дейности за решение на казуса с наименованието, компанията може да не успее да продава новите си очила за виртуална и смесена действителност в Китай.

Huawei може да принуди Apple да промени името на Vision Pro

За тези, които се чудят, Apple неотдавна разгласи Vision Pro. Това са първите по рода си очила за виртуална и смесена действителност на компанията, и имат за цел да ви предложат най-завладяващото преживяване, което е напълно под ваш надзор. За да реализира това, Apple е употребила доста авангардни технологии.

Apple Vision Pro се чакат да дебютират в Съединени американски щати при започване на идната година. След стартирането им на пазара в Съединените щати, Apple евентуално скоро ще направи проекти за интернационално показване. Е, тъкмо там компанията евентуално ще се сблъска с проблеми.

Ако потърсите в регистъра за търговски марки на Китай, ще видите, че Huawei има комерсиалната марка „ Vision Pro “, и не, това не е нещо, което компанията е направила неотдавна. Търговската марка е благосъстоятелност на компанията от 16 май 2019 година. Това значи, че Huawei е записала името 4 години преди Apple.

Поглед от близко върху Vision Pro

Ако разгледаме по-отблизо комерсиалната марка Vision Pro на Huawei, тя попада в интернационалния клас 9 на комерсиалните марки. Клас 9 се състои от необятна гама артикули, която варира от фотографски, кинематографски и сигнални устройства.

По-интересното е, че комерсиалната марка Vision Pro на Huawei има изключителни права за 10 години. Това варира от 28 ноември 2021 година до 27 ноември 2031 година. Тя е утвърдена за артикули и услуги, които включват устройства за виртуална действителност, инсталирани на главата, LCD тв приемници, радиооборудване и доста други.

Какво значи това за Apple

Предвид обстоятелството, че Huawei към този момент има изключителни права върху Vision Pro, Apple може да не успее да продава своите очила Vision Pro в Китай. Струва си обаче да се означи, че комерсиалната марка на Huawei не е директно обвързвана с Apple. В последна сметка Huawei има две продуктови линии, които са свързани с термина „ Vision “.

Те включват първите по рода си смарт на Huawei, Vision Glass, и серията Huawei Vision Smart Screen, тъй че името „ Vision Pro “ може да е било непокътнато като комерсиална марка в очакване на бъдещи допълнения към серията Vision Smart Screen.

Възможни сюжети

Първо, Apple може просто да промени наименованието на очилата и да ги назова по друг метод за китайския пазар. Това би било най-простото решение на този проблем.

Второ, Apple може да стартира договаряния с Huawei за потребление на комерсиалната марка Vision Pro в Китай. Това би бил дълъг развой, само че в последна сметка може да разреши на Apple да резервира името, което е избрала за своите AR/VR очила.

И най-после, Apple може просто да реши да не продава Vision Pro в Китай, само че това надали ще се случи, защото това решение би довело до обилни загуби за Apple, защото Китай е един от най-големите софтуерни пазари в света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР