Когато гледате 120 минути“ с водещ Светослав Иванов по bТВ

...
Когато гледате 120 минути“ с водещ Светослав Иванов по bТВ
Коментари Харесай

Когато bТВ и Светослав Иванов ви кажат, че вали дъжд, отворете си прозореца и се уверете, че е напълно сухо навън

Когато гледате „ 120 минути “ с водещ Светослав Иванов по bТВ и ви кажат, че вън вали дъжд, отворете прозореца и се уверете, че е изцяло изсъхнало.
Доказателство можете да откриете в претенциозната графа, излъчена на 10 декември тази година. Тя е част от предаването „ 120 минути “, само че в нея обстоятелствата очевидно се интерпретират по този начин, както дяволът чете Евангелието.

В устрема си да освети подправени вести, Светослав Иванов и Росен Цветков сътвориха подправена вест, загърбиха обстоятелствата и обективността, нарушиха етичния кодекс на българската публицистика, оклеветиха сътрудниците си. Тенденциозно и без съображение в предаването показаха четири подбрани от тях електронни издания: BREAKING.BG, Faktor.bg, Факти. Bg и Марица.bg като разпространители на подправени вести. Не назоваха имената им, само че по време на цялото предаване, в продължение на повече от седем минути посочваха на огромен екран изявления от тези медии и логата им.

 120.jpg

Общото сред четирите издания са вести, с които се сигнализира, че има заплаха от нов китайски вирус. Те са от 23 ноември тази година, само че през същия интервал тематиката беше сложена с паника в още над 20 български издания, в които беше коментирана и дискутирана повече от две седмици.

Светослав Иванов и Росен Цветков изцяло са пренебрегнали действителното наличие в изявленията на четирите медии и са показали своя интерпретация, която показва въпросните издания като жълти медии, източник на погрешни обстоятелства, а феновете би трябвало да бъдат предизвестени от вживелите се в ролята на цензури какво не би трябвало да четат.

Каква е действителната картина:

BREAKING.BG в обявата си се базира на два източника – БНР и Агенция Франс Прес. Публикацията в уеб страницата на Българското национално радио е от 23.11.2023 година, качена в 9,46 часа, със заглавие: СЗО желае от Китай повече информация за ново респираторно заболяване. Линк към материала. Информацията в медията е на Агенция „ Франс прес “ и се базира на питане на Световната здравна организация-СЗО до управляващите в Китай.

Faktor.bg във обявата си () цитира три източника – английската телевизия Sky News, тайванската организация FTV News и Световната здравна организация. И към трите източника са дадени дейни линкове, а преводът е изработен от редактор на изданието. Няколко дни по-късно е пусната нова обява, че опасенията не се удостоверяват.

също се базира в обявата си на Агенция Франс Прес, БНР и CNN.

Fakti.bg се базира на немската организация ДПА, представена от българската Българска телеграфна агенция в материала си. Два дни по-късно по същата тематика е и обявата на уеб страницата:. В нея се акцентира, че нов патоген няма.

За всеки безпристрастен публицист и четец става пределно ясно, че посочените издания не са си измислили хубав сюжет, с цел да подвигат тиражи и заблуждават публиката си с анонимни трудове, а добросъвестно са отразили какво пишат по тематиката международни и родни медии – ежедневна процедура в сектора. Именно поради това и СЗО на няколко пъти от 23 ноември насам упорства Китай да даде спомагателна информация, в това число лабораторни данни за записаните епидемиологични гърмежи измежду децата. СЗО предложи неслучайно да се вземат профилактични ограничения, в това число имунизация, носене на маски, съблюдаване на отдалеченост от болните, изолираност вкъщи до момента в който трае болестта и това може да се прочете и през днешния ден на уеб сайтът им.

В случая, уличавайки в някаква несъществуваща неучтивост българските си сътрудници, „ 120 минути “

набеди като разпространители на подправени вести авторитетни международни медии, организации и СЗО.
Темата за възможен нов вирус не е попаднала преднамерено във въпросните издания. Разбираем и оневинен е ползата на света към китайските вируси. Именно от тази страна преди три години потегли смъртоносният КОВИД -19, който лиши милиони човешки животи, на други милиони поданици на Земята нанесе тежки здравословни провали, с които хората се борят и през днешния ден. Все още Китай не е дал приемливи отговори за възникването на вируса. А като се добави и фактът, че комунистическият режим в Пекин управлява цялата страна и осведомителните потоци, и не дава справедлива информация, напълно разбираемо е обществото да изпитва съмнение, нараснал интерес и огромна доза терзание от появяването на нов вирус.

Нещо повече - Светослав Иванов и Росен Цветков, в устрема си да набедят българските си сътрудници, ги показаха като част от някакъв остарял канал за дезинформация, който работил още от времето на КОВИД рецесията. И отново без никаква конкретика и проверими обстоятелства. А очевидно не помнят за подривната роля на bТВ при възникването на КОВИД пандемията и хибридните прояви на „ специалисти “ от вида на доцент Мангъров, на които непрестанно им се даваше думата, с цел да всяват суматоха и манипулират обществото.

Опровергаването на сякаш подправената вест в предаването се случва 17 дни по-късно, като към датата на излъчването се цитират експерти, които успокояват обществото, че заплаха от нов гибелен вирус няма, само че откакто са наблюдавали в развиване картината, а Китай е дал повече информация.

На 14 декември основните редактори на BREAKING NEWS, Faktor.bg, Факти. Bg и Марица.bg изпратиха искане за право на отговор до управлението на bТВ и Светослав Иванов.

На 19 декември получихме писмо от Искра Владимирова, основен редактор на „ Актуални излъчвания “. Според нея

не заслужаваме право на отговор,

тъй като в изпратеното искане до тях не се съдържали съответни изказвания, които се оспорват като погрешни.
Явно Владимирова е подходила чиновнически и даже не си е направила труда да отвори визираните изявления в съответните издания и да откри кое в тях е правилно или погрешно. Със сигурност не е попитала Иванов и за какво съответно е подчертал зрителското внимание върху тъкмо тези издания без да е показал, че се те базират на действителни проверими източници.
Ако тръгнем да вършим медийни тълкования в стила на Цветков и Иванов, основателно можем да попитаме – каква поръчка против оклеветените издания извършват двамата „ борци за справедливи вести “, а и за какво управлението на медията ги оставя безнаказано да мародерстват сътрудниците си от екрана.

Не инцидентно през последните седмици bТВ се раздрусва от вътрешни кавги – уволнения, нови назначения, боязън от съкращения поради слаби рейтинги и отлив на зрителска публика.

Може ли Светослав Иванов, Искра Владимирова и Росен Цветков да посочат по какъв начин са спазени журналистическите стандарти и Етичния кодекс на българските медии?
Без да е потърсена реакция от медиите, които набеждават за създатели на подправени вести. Ако следваме логиката на създателите в предаването „ 120 минути “ и тяхната началничка Искра Владимирова, би трябвало да обвиним и телевизия bТВ в разпространяване на подправени вести, очевидно от уеб страницата й. Там на 29 юли 2023 година е оповестена „ сензацията “ със заглавие: Нов китайски вирус, пренасян от кърлежи, се популяризира в Европа.
До момента удостоверение на тази информация, че кърлежи придвижват Ковид-19 няма нито от СЗО, нито от българските здравни управляващи.
Но очевидно критерият в „ битката против подправените вести “ е друг.
Заради отхвърли на право на отговор и нарушаването на Етичния кодекс на българските медии пострадалите уеб сайтове ще потърсим изчистване на името ни със сезиране на Съвета за електронни медии-СЕМ и други способени органи.

Стефан Ташев, основен редактор на BREAKING BG
Стойко Стоянов, основен редактор на Faktor.bg
Милен Ганев, основен редактор на Факти БГ
Васко Вълчев, основен редактор на Марица БГ
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР