Когато чуем Land Rover, обикновено първата ни асоциация е кал,

...
Когато чуем Land Rover, обикновено първата ни асоциация е кал,
Коментари Харесай

Тест Драйв: Range Rover Evoque

Когато чуем Land Rover, нормално първата ни асоциация е тиня, гора, сняг и локви. И това е повече от естествено, имайки поради имиджа, който английската марка напълно целеустремено гради към този момент четири десетилетия.

Сещаме се и за стотиците проучвателен експедиции по целия свят, за фотосите на кралица Елизабет Втора зад кормилото на обичания ѝ старичък маслено зелен джип на път за следващия ловджийски излет.

Асоциираме Land Rover с чай, туидови сака и огромно имение там някъде в Източен Съсекс. Land Rover е английска романтика и рискован дух на четири колела.

Времената обаче се смениха и с цел да е в крайник с новите трендове, през 2011 година Land Rover реши да показа първия в историята си " паркетен " джип - градския Range Rover Evoque.

Тогава доста хора се изненадаха, някои се присмяха, а трети го жигосаха като нещо, което само една дама с нюх за стила и модата би харесала. Все отново част от маркетинговата тактика на компанията тогава бе да разгласи публично, че в създаването на интериорния дизайн на колата е взела участие самата Виктория Бекъм.
 Снимка 516236

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: P300 AWD Automatic MHEV Работен размер: 1997 куб. см. Мощност: 300 к.с. Въртящ миг: 400 Нм Ускорение: 6.8 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 242 км/ч Среден разход: 9.0 л/100 км Трансмисия: 9-степенна автоматизирана Базова цена: 85 180 лева
Общо взето, с такива мисли се срещнахме с новото, второ потомство на Range Rover Evoque, само че установихме, че най-малко част от тях са били неоснователни.

Оказва се, че новият Evoque не се усеща само като фешън аксесоар, а като изцяло законен стилен джип. Макар че съвсем не са трансформирали размерите му (с изключение на общата височина на купето - с пет сантиметра по-голяма от тази на предходното поколение), дизайнерите на Land Rover някак си са съумели да накарат новия Evoque да наподобява по-улегнал и сериозен. Затова и го одобряваме като по-малкото братче на Range Rover Sport, което има по-тесен интериор и по-малък багажник.

Първото нещо, което прави усещане в новия Range Rover Evoque, е, че видимо няма дръжки на вратите. Всъщност те са автоматизирани и се демонстрират единствено когато имаме потребност от тях, да вземем за пример като отключваме колата. Когато потеглим те автоматизирано се прибират, с цел да не нарушават красивите линии на купето.

Другата изгода от това е, че по този метод дизайнерите са си разрешили да сложат много огромни дръжки, които са извънредно комфортни, а и в никакъв случай няма да си изцапаме ръцете, даже в случай че улиците и колата не са изключително чисти.
 Снимка 516243

ИНТЕРИОРНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Когато отворим вратата и седнем на шофьорската седалка, незабавно разбираме, че сме в Range Rover. Интериорът е първокласен, а кожата, която ни обкръжава отвред, е доста мека и приятна на досег. Да, не при всички коли е по този начин. Особено ни хареса мастилено синята кожена тапицерия на седалките, както и ергономичното разположение на екраните на централната подпора.

За разлика от множеството коли, които имат един огромен отвесен тъчскрийн, от който управляваме всички системи в автомобила, в Range Rover Evoque има два екрана. Eдиният е отвесен и се изправя автоматизирано от таблото, когато запалителен - употребява се главно за ръководство на по-маловажните функционалности на автомобила, музикалната система и за картината от камерите, които ни оказват помощ при паркиране.

Под него има различен, който се намира пред скоростния лост. Оттам управляваме всички по-важни асистенти за сигурност на автомобила. Той е ситуиран под ъгъл, което го прави извънредно комфортен за ориентировка, а пътят на ръката от скоростния лост до него е много пай.

Приветстваме това решение на дизайнерите с единствената забележка, че няколко пъти се изкушихме да оставим телефона си точно върху екрана. Явно ще би трябвало да покараме Evoque повече време, с цел да свикнем.

Особено ни хареса, че температурата на климатика, отоплението на седалките и увеличението и намаляването на звука са изведени в общоприети аналогови " врътки ".
 Снимка 516237

Като казахме, че пътят от скоростния лост до екрана е пай, би трябвало да създадем уточнението, че ръката ни само ще си почива на въпросния лост, защото трансмисията е автоматизирана. Тя има девет предавки и по нищо не припомня за съществуването си, което единствено би обидило някой притежател на остарял Land Rover Defender, привикнал интензивно да борави с най-малко два лоста, до момента в който изследва някое диво планинско плато.
 Снимка 516244

АСФАЛТОВИ EКСПЕДИЦИИ

Няма две отзиви по въпроса, естествената среда на Range Rover Evoque е върху асфалта. Там той се усеща отлично. Окачването му е удобно, само че това не значи да чакаме това изключително неприятно клатене в завой, с което бяхме привикнали да свързваме джиповете в предишното.

Истината е, че въпреки да може, това не е автомобил, който ще ни предизвика да караме бързо. По-скоро би ни предиздвикал да фиксираме скорост от 140 км/ч през системата за круиз надзор, да понижим ниските честоти на музикалната уредба и да се любуваме на пътуването.

Но и не би трябвало да го подценяваме, изключително бензиновия mild hybrid вид с 2.0-литров мотор и мощ от 300 к.с., който има капацитета да прескочи колоната от постепенно движещи се коли начело с лекост.

Естествено, ще ни се единствено разходът да беше малко по-нисък, тъй като по време на теста въпросната трансформация по този начин и не съумя да падне под 11-12 л/100 км в разбъркан цикъл. Може би се дължи на нашето каране.
 Снимка 516240

Благодарение на компактните за един Range Rover размери, паркирането е елементарно, а и постоянно можем да разчитаме на плеяда от камери и радари, които ни оказват помощ. А това е значимо, тъй като доста хора ще следят паркирането ни в профил, не за друго, а тъй като Evoque стои демонски добре, когато е паркиран пред някой първокласен бутик или ресторант.

ОФРОУД? МОЖЕ, НО НАДАЛИ


МОЖЕ ДА: ни даде същинско Range Rover чувство НЕ МОЖЕ ДА: ни заблуди, че е Sport ЛИПСВА МУ: малко повече място на задните седалки
Разбира се, това е Land Rover, което носи и своята отговорност със себе си. В тази връзка Range Rover Evoque има всичко належащо, с цел да не се изложим пред приятелите, в случай че в миналото се наложи да излезем отвън пътя.

Той има пътен луфт от 212 мм, челен ъгъл на офанзива от 22.2 градуса и заден ъгъл на заход от 30.6 градуса. Съвсем разбираемо е, в случай че тези числа не приказват нищо на някого, само че това на процедура значи, че купето е конструирано по този начин, че да може да нападна и спуска огромни наклони.

Част от по-достъпната информация е, че Evoque е оборудван с 4х4 система и има няколко супер лесни за прилагане режима на работа. Те се избират от екрана пред скоростния лост и разрешават да подберем авансово заложени настройки за сняг, пясък, икономично или удобно шофиране. Признаваме си, нямахме пустиня на разположение, а в планината не ни се качваше, тъй че си останахме в града на режим Comfort.
 Снимка 516239

Ако някой не държи толкоз на удобната си зона, може да разчита, че софтуерът ще разпредели въртящият миг сред четирите колела по този начин, че даже и в най-предизвикателните условия да отидете първи на строго формалната среща в някоя хижа през зимата или до първокласната каравана в мекия пясък на плажа.
 Снимка 516238

Range Rover Evoque е моден и стилен SUV, който е съвършен за хора, които желаят да изпитат същинското наслаждение от шофирането на Range Rover, само че без да харчат прекалено много пари и да рискуват да наподобяват като човек, който се нуждае от защита и пилотна кола.

Това не е джип, с който на всеки ще му пристигна от вътрешната страна да изследва девствената пустота, само че пък го има като опция. И да забравим за Виктория Бекъм, този път нещата са по-сериозни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР