Когато чуем думата „аутсорсинг“, незабавно я свързваме с кол център

...
Когато чуем думата „аутсорсинг“, незабавно я свързваме с кол център
Коментари Харесай

Pontica Solutions – Компанията, която разгръща представата ни за аутсорсинг в България

Когато чуем думата „ аутсорсинг “, неотложно я свързваме с прът център фирмите, които всеобщо са считани за единствените и водещи в аутсорсинг промишлеността.
Оказва се обаче, че измежду познатите представители на аутсорсинга, съществуват и такива компании, които разпростират визията ни за промишлеността със своя друг метод, динамична и умна среда и перспективна визия за бъдещето на аутсорсинга. Освен това сме сюрпризирани да разберем, че тази компания е напълно българска, а не спътник на известните имена в сектора. Името на компанията е Pontica Solutions и сме нетърпеливи да разкажем повече за нейното основаване, политика и цели.
_____
Създателите на Pontica Solutions са Иван Георгиев и Евгени Борисов, само че това, че основават компанията взаимно, надалеч не е единственото общо сред двамата бизнесмени.
Иван Георгиев специализира логика на психиката на връзката във Франция. Идеята му постоянно е била щом приключи висшето си обучение да се върне в България. Така и се случва, а когато се завръща назад тук с познанията си по френски и британски, стартира работа в аутсорсинг компания, стартирайки от първото равнище в йерархията. Проправяйки си път малко по малко, професионалните пътища на него и Евгени в един миг се преплитат.
Евгени Борисов приключва техническа компетентност в България. След завършването му отпътува за известно време за Съединени американски щати, където придобива нужните опит и мъдрост, с цел да вземе окончателното решение да се върне в България и да се развива професионално тук. Съдейки по идващите му професионални стъпки и основаването на Pontica Solutions – това се оказва най-разумното решение.
След дълъг диалог с тях и узнаването на любопитни елементи като обстоятелството, че двамата са родени на една дата и че офисите на Pontica Solutions през днешния ден са били работното място и на двамата преди „ мноого години “, наподобява, че ориста в действителност си знае работата.
Ето какво ни споделиха Иван и Евгени в изявлението ни с тях:
Pontica Solutions съществува от 2015-та година – по какъв начин се роди концепцията за основаването й и от кое място идва името на компанията?
Иван: С навлизането на аутсорсинг промишлеността в България през 2015-та година и придвижването на пазарите в тази сфера, страната ни бързо се трансформира в желана дестинация за този тип бизнес, освен за компании, търсещи базови и еднотипни услуги, само че и за динамични, софтуерни компании, търсещи постоянни сътрудници и положителни гении в разнообразни области. С опита, който към този момент имахме в аутсорсинга и чувството за придвижване в промишлеността, сметнахме, че най-логичният и верен ход би бил да основем лична компания. Целта ни беше да се опитаме да се открояваме от останалите на пазара, да излезем от модела „ поточна линия “ и да третираме сътрудниците си като бизнес сътрудници, а не като подчинени и надлежно да мислим основно за тяхното рационализиране и по какъв начин да използваме капацитета им. Това неимоверно основава една работна синергия, която е в плюс на нас, нашите екипи и нашите клиенти в дълготраен проект.
Евгени: Името „ Pontica Solutions “ го измисли един наш другар, който се занимава с уеб дизайн. Помолихме го да измисли нещо, което да звучи по-антично и да свързва Западна и Източна Европа. Той ни изпрати няколко оферти за антични римски пътища. Този, на който се спряхме, бе „ via Pontica”, който макар че не прави връзка сред Западна и Източна Европа, звучеше навръх място.

Аутсорсинг промишлеността е една от дребното, които направиха междинната класа (и то измежду най-младите) допустима в България. Каква роля виждате вие в този вид компании за задържане на младите?
Евгени: Постоянно се приказва за задържане на младежите в България, а в същото време фирмите, които да подтикват тези скъпи фрагменти да останат в страната ни, се броят на пръсти. За да се привлекат младите обаче, те би трябвало да знаят също, че думата „ аутсорсинг “ не значи автоматизирано прът център и че тази промишленост действително дава доста благоприятни условия за професионално и личностно развиване. Да им покажем това е приоритет номер едно за нас.
Според мен, качеството на професионалното развиване и опциите за такова у нас по нищо не отстъпват от образците от Западна Европа. Съгласен съм, че аутсорсинг промишлеността има огромна роля в основаването на междинната класа, само че за жал, това към този момент е по този начин единствено в по-големите градове. България разполага със страхотни гении, само че задържането им би трябвало да е плод на дейностите освен на бизнеса, само че и на страната, която да основава нужните инфраструктурни и административни условия, с цел да може бизнесът да влезе и в по-малките градове. Голяма част от проектите на Pontica Solutions е присъединяване ни в разнообразни начинания за облагородяването на бизнес средата и в други градове – с изключение на София, Варна, Бургас и Пловдив.
Много значима е подготовката на младите фрагменти, защото аутсорсинг фирмите в България изповядват същите високи стандарти на работа, както и най-големите и известни задгранични компании. Имаме потребност просветителната система в страната да ни оказва помощ в подготвянето на фрагменти, подготвени да стартират професионалния си път след довеждане докрай на образованието си или по време на образованието си.
Иван: От тази година сме част от „ Българската Аутсорсинг Асоциация “ като част от стъпките на Pontica Solutions е да помогне с времето и опита си както на промишлеността, по този начин и на просветителната система. Смятам, че организацията работи целенасочено за подобряването на всички гореспоменати провокации и се радваме да сме част от смяната. Както Евгени загатна, извънредно значимо е запознаването на колкото се може повече евентуални гении с това какви благоприятни условия имат пред тях. Точно по тази причина задълбочаваме партньорствата си с университети, институти и организации, които имат проекти в тази тенденция, а ние се включваме с лекции, съвещания и други начинания, които да осведомят и приготвят студентите за аутсорсинга.
Как вие самите подбирате фрагментите си, какво е най-важно с цел да стане човек част от вашия екип?
Евгени: В взаимозависимост от фрагментите, които търсим, използваме разнообразни похвати. Общото в подбора ни без значение от позицията е това, че постоянно знаем какво търсим в един претендент и надлежно да сме сигурни, че и индивидът против нас е наясно със същото. С годините се изградихме като шеф, който слага хората си в центъра. Изключително значимо е за нас да знаем, че всички в Pontica Solutions са отдадени на това, което правят, вършат го с мотивация и имат визия за нещата, тъй като имаме вяра мощно в изказванието, че в случай че в една организация всеки по веригата се старае да е добър експерт и да се развива, тогава цялата организация върви напред.
Като прийом при подбора, мога да споделя за една акция преди известно време при съставяне на екип за един от гейминг плановете ни. Основната част от изявлението беше обвързвана със познания за характерни конзолни игри и умеенето им да се играят, с цел да можем да проверим интереса им и да подберем верните хора, които ще са оптимално отдадени на работния развой.
Иван: Като аутсорсинг компания имаме много комплицирана задача – да ангажираме екипите както към нашата компания, по този начин и към културата на клиента, за който ще работят. Съответно, другите планове изискват друго отношение към работата и изискват друга тактика за асортимент. Към днешна дата имаме най-различни екипи, а взаимната работа на всички в тях, задвижва машината на „ Pontica Solutions”.

Kъм какъв вид клиенти сте ориентирани? Kак виждате развиването на компанията за в бъдеще?
Иван: Фокусът ни е към компании с забавен артикул и динамични процеси. Често това са хай-тек компании, които създават програмен продукт, игри или компании, които до неотдавна са били в стартъп фаза и бързо са се развили. Тъй като аутсорсингът се разделя главно на два опростени типа: Аутсорсинг на бизнес процеси и IT аутсорсинг, ще го обобщим по този начин - стремежът на Pontica Solutions от позиция на новия бизнес, който чакаме, е аутсорсингът на бизнес процеси (BPO) и IT аутсорсингa (ITO) да сa в такова съответствие, което да ни разреши да продължаваме да сме забавен шеф, който дава благоприятни условия за развиване в целия набор от прът център позиции до IT такива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР