Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища

...
Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища
Коментари Харесай

Нинова за ветото на Радев: Кое е по-важното – да има здрави или пътищата?

Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система? Това сподели от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите по наложеното от президента несъгласие върху елементи от бюджета на НЗОК за 2018 година, съобщи „ Фокус “.

„ Говориха лекарите специалисти, бюджетарите специалисти, говорихме за страсти и очаквания, само че мисля, че е време да стартираме и политически диалог по тази тематика. Политиката по опазването на здравето е наша работа. Производителите на новите медикаменти щели да включат в своите стратегии тези пациенти? Както значи това на политически език? Българското държавно управление и страна се отхвърлят от част от своите жители. Това е отвод от политики, от грижа за част от българските жители, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези жители “, съобщи Нинова.

По думите й може би е въпрос и на финанси. „ Чух доста екзотичното определение „ нов дизайн на планирането “, каквото и да значи това в бюджетирането и финансирането. Очевидно има пари за тези медикаменти. Ако приказваме за политика и държавничество, това значи, че би трябвало да подредим целите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система, или разноски за личен състав в размер на 600 млн. лева в Министерство на правораздаването? Кое е преди всичко и кое на последващо? “, запита Нинова.

„ Добре ще строите пътища, само че няма да има народ поради демографска рецесия, поради това отношение към опазването на здравето. Даваме опция на автомагистрали и пътища, да дадем опция на пациентите. Питаме се за какво се избира едното, а не другото - тъй като през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от планове, а от хората не може да се краде “, добави тя.

Според нея, в случай че се лимитират частниците да откриват нови лечебни заведения, това е противоконституционно. „ А в случай че се постанова мораториум на импорт на медикаменти това не е противоконституционно. Днес с изключение на експертен и финансов диалог, тестване пред нас ще бъде да проведем политически диалог. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници? “, сподели още Корнелия Нинова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР