Коботите се очертават като огромна сила, която е способна да

...
Коботите се очертават като огромна сила, която е способна да
Коментари Харесай

Коботите срещу COVID-19

Коботите се обрисуват като голяма мощ, която е способна да помогне в световната борба против COVID-19. От решения за стерилизация, до помощници в тестването на пациенти – вижте по какъв начин коботите на Universal Robots способстват за световния отговор на пандемията.

Дезинфекция чрез коботи

С разпространяването на пандемията стартира да се следи голямо търсене на ефикасни технологии за надълбоко разчистване и стерилизация, които не включват пряк контакт на индивида с региони, където е имало евентуално инфектирани хора. В средата на април откриватели от Технологичния университет Нанянг (NTU) показаха своето решение на този проблем, разкривайки по този начин наречения eXtremeDisinfection roBOT (XDBOT), който е формиран от инсталиран на мобилна платформа UR5 кобот, екипиран с електростатичен разпръскващ накрайник.

Изследователите програмират кобота да имитира придвижванията на човешка ръка, тъй че да може да извърши стерилизация даже и в труднодостъпни зони като пространствата под кревати и маси - функционалност, която обичайните дезинфекционни роботи не оферират. Разпръскващият накрайник и огромният 8,5-литров контейнер за стерилизация разрешават на XDBOT бързо да популяризира дезинфектанта в необятна зона, без да се изключва опцията за надълбоко разчистване.

Друга значима характерност на XDBOT е, че е полуавтономен. Това разрешава на почистващия личен състав да управлява кобота отдалечено посредством таблет или преносим компютър, като по този метод се заобикаля контакт с евентуално рискови зони.

Само с едно зареждане, коботът е кадърен да работи непрестанно в продължение на четири часа. XDBOT е сполучливо тестван в публични зони в кампуса на NTU като екипът към този момент се приготвя да тества технологията и в локалните обществени лечебни заведения.

Също през април, екип от Университета в Южна Калифорния (USC) разкри своя първообраз Agile Dexterous Autonomous Mobile Manipulation System-UV (ADAMMS-UV). Подобно на XDBOT, той употребява UR5 кобот, инсталиран на мобилна платформа, само че вместо да разпръсква дезинфектант, ADAMMS-UV употребява UV дезинфекционна пръчка с спомагателен източник на UV светлина, който е инсталиран върху основата. Така, UV светлината е способна да разгради ДНК-то на вируса.

Обoрудван с накрайник от сътрудниците на UR+ в Robotiq, ADAMMS-UV разрешава разчистване на труднодостъпни повърхности. Подобно на XDBOT, ADAMMS-UV може да се ръководи отдалечено, като подсигурява, че служащите съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване и заобикалят риска от възможна зараза, а инсталираните на кобота камери, подкрепят операторите при навигирането. Time-of-Flight камерата върху роботизираната ръка сканира покрайнините и употребява инфрачервена светлина за установяване на дълбочината.

Прилагайки тази образна информация, ADAMMS-UV построява 3D модел на зоната, която би трябвало да бъде дезинфекцирана.

„ Всъщност започнахме да създаваме приложението за мобилни коботи като решение в обслужването на машини “, споделя Сатяндра Гупта, шеф на USC Center for Advanced Manufacturing.

„ Избрахме UR5 кобот за тази задача заради сигурността, която предлага. Това от своя страна означаваше, че можем да го използваме в колаборативен режим паралелно до хората. Universal Robots е водач в региона на коботите, тъй че не сме се колебали и за секунда при избора си. “, споделя той и изяснява, че с експлоадирането на рецесията с COVID-19, USC е бил длъжен да почисти всичките си лаборатории.

„ Лабораторията е комплицирано помещение, не можете просто да напръскате всичко с белина. Разгледахме UV дезинфекцията и разбрахме, че това е способ, който може да проработи, само че решенията на пазара са използвани за по-мащабна стерилизация на пространства и няма да могат да отворят чекмедже, да извадят продукт, да го оставят на обещано място и да слагат дезинфекционната пръчка над него да вземем за пример ”, споделя Гупта и прибавя, че екипът му работи по консолидираното на втори UR5 кобот. В този случай ADAMMS е кадърен да дезинфекцира два пъти по-бързо от общоприетите решения - едната ръка може да отвори чекмеджето, до момента в който другата носи и насочва UV дезинфекционната пръчка.

Екипът сполучливо е тествал прототипа в лабораторията. Извършва се и в допълнение тестване и валидиране, с цел да се подсигурява, че технологията може да се употребява на публични места, в това число лечебни заведения, хотели и офиси.

Тестване за COVID-19 с коботи

Освен всичко друго, COVID-19 докара и до невижданата потребност от медицински проби. В отговор на това извънредно търсене, съоснователят на Universal Robots - Есбен Остергард, насочи креативните си сили към проектирането и създаването на първия в света самостоятелен робот, който взема пълнозвучен секрет. Роботът е стартиран от Lifeline Robotics, компания, съосновател с института Maersk Mc-Kinney Moller в Университета на Южна Дания (SDU).

Разработен в съдействие с откриватели по роботика от SDU, роботът употребява UR3 роботизирани ръце, снабдени с персонализиран 3D-отпечатан накрайник. Процесът е извънредно елементарен и стартира от пациента, който сканира персоналната си карта. Роботът незабавно приготвя комплекта за взимане на тестът, който се състои от епруветка с отпечатан идентификационен номер и безплоден тампон. След това, той захваща тампона и употребявайки вградената си система за зрение, разпознава верните точки, за натривка от гърлото на пациента. Щом процесът на взимане на гърления секрет приключи, ботът слага тестът в епруветката, след което я завива и приготвя за изпращане в лаборатория за разбор. Целият развой трае общо към 7 минути, като самата натривка лишава единствено 25 секунди. Системата беше публично пусната в Дания в края на май.

Междувременно, основаният в Хюстън, Тексас, производител на портативни детектори DetectaChem показа неповторимо решение за тестване на COVID-19 чрез смарт телефони в края на май. Нискотарифните проби за COVID-19 в домашни условия на компанията обезпечават резултати единствено за 15-30 минути. Три UR10 кобота, внедрени в индустриалното оборудване на Detecta Chem, се употребяват за унищожаване на пластмасовите опаковки от тестовите комплекти, защото на по-късен стадий те са поставяни на въртяща се маса. Това разрешава на DetectaChem бързо да усилва производството на своя Коронавирус тест, до момента в който чака утвърждение от Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA).

Почакайте, има и още!

Заложената еластичност на UR коботите спомага за поддръжката на бързото развиване и внедряване на автоматизацията - функционалност, която в действителност излиза на напред във времето във времена на рецесия. През март, да вземем за пример, испанският авто производител SEAT реши да трансформира една от своите монтажни линии от първичната си автомобилна роля до произвеждане на апаратни вентилатори. За тази цел, автомобилният колос конфигурира кобот UR10e в края на линията, с цел да прави инспекция на качеството на заключващия механизъм на контролното поле на устройството.

Навсякъде в Испания, производителят на пластмаса Pepri насочи своите сили към производството на пластмасови съставни елементи за болнични кревати, за които има огромно търсене. Възползвайки се от бързите благоприятни условия за преразпределяне на коботите на Universal Robots, Pepri бързо се насочи към производството на пластмасови такъми за болнични кревати, в това число странични опори и табли. UR коботът се употребява за рязане на формованите пластмасови елементи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР