Коалицията, предвождана от крайнодясната партия Лига на вицепремиера Матео Салвини,

...
Коалицията, предвождана от крайнодясната партия Лига на вицепремиера Матео Салвини,
Коментари Харесай

Партията на Салвини триумфира на местни избори в Италия


Коалицията, предвождана от крайнодясната партия Лига на вицепремиера Матео Салвини, означи триумфи на втория тур на частичните локални избори в Италия, извършени в неделя.

Кандидатите на Лига победиха в няколко от обичайни бастиони на левите в Тоскана, което задълбочи спада на лявоцентристката Демократическа партия.

Демократическата партия загуби Пиза, Маса и Сиена, които управляваше от десетилетия. И в трите града победиха претендентите на дясноцентристката коалиция, включваща Лигата, " Напред Италия " и " Италиански братя ".

Така обединението на Салвини, която до момента управляваше три града, към този момент има 11 кметове.

В град Имола, ръководен от левите в продължение на 73 години, завоюва претендентът на Движение " Пет звезди ". То завоюва също в Авелино, само че загуби в Рагуза.

Левицата призна успеха на съперниците си. " Трябва да се променим и да правим преустрояване. Със невзискателност и кураж. Една нова Демократическа партия за едно ново лявоцентристко пространство ", написа в Туитър краткотрайно изпълняващият длъжността народен секретар на партията Маурицио Мартина, представен от Франс прес.

От 1 юни партия Лига ръководи Италия като младши съдружен сътрудник на популисткото придвижване " Пет звезди ". На локалните избори обаче Салвини заложи на коалиция с дясноцентристката партия на Берлускони " Напред Италия " и с крайнодясната " Италиански братя ".

" Това са исторически победи за Лигата в градове, които от десетилетия бяха упралявани от левите: БЛАГОДАРИМ!!! ", написа Салвини във Facebook в понеделник рано сутринта. " Колкото повече левите ни наскърбяват, толкоз повече жителите ни възнаграждават ", добави той.

Успехът на Лигата обаче разтревожи финансовите пазари в Италия, като фондовият показател FTSE MIB спадна с 1.5% в Милано.

Изборната победа на десните бе предшествана от внезапно нарастване на поддръжката за Лига, записана от социологическите изследвания последния месец. Партията получи 17% от гласовете на парламентарните избори на 4 март. След образуването на държавната коалиция с " Пет звезди ", която ръководи от началото на юни, Лига бележи мощен напредък. Според някои изследвания сега тя е най-силната партия в Италия, с 28% поддръжка.

Това най-вероятно се дължи на агресивното обществено наличие на Салвини, който като вицепремиер и министър на вътрешните работи окупира политическата сцена на Италия. Той възприе тактиката на американския президент Доналд Тръмп с всекидневни провокативно-скандални изказвания – най-много против мигрантите, които тиражира неуморно в обществените мрежи и в телевизионни студиа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР