Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Багери копаят в Национален парк Пирин

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България “ предизвестява, че след поройните дъждове, провокирали потоп под Пирин, имуществото на хората и инфраструктурата са все по този начин уязвими, а част от подхванатите дейности основават опасности.
 
Придошлите води на река Глазне, отнесоха част от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско по време на огромните превалявания преди две седмици. След това в Национален парк Пирин влезе тежка техника, предизвестяват природозащитниците. Така сякаш гледаната по лупа ски зона още веднъж наподобява на строителна площадка.
 
В последните дни необезпокоявани багери модифицират речното корито в Национален парк Пирин, което е неразрешено от Закона за предпазените територии. Всяко вмешателство по реките следва да е било съответно позволено от Басейнова дирекция, само че информация за издадено позволение не се открива на уеб страницата й. Припомняме, че държавните органи са установили, че и други корекции на реки и мостове са осъществявани в ски зоната без авансово позволение.
 
Друг значителен проблем е фактът, че багерите изгребват камъни от дъното на реката и ги натрупват в профил под формата на насипи, с цел да защитят противоречивата ски писта. По този метод не просто се унищожава естествения темперамент на природата, само че и речното корито е изложено на по-силна ерозия. Скоростта на водата се усилва и тя по-бързо ще стига до града. Така същият проблем с наводненията ще се явява още веднъж и още веднъж при по-високи води.
 
Междувременно камиони и тежка техника насипват, уголемяват и заравняват ски пътя, с цел да го възстановят, само че и с цел да създадат спонтанни насипи от насъбрани камъни и пъни. Справки на институциите демонстрират, че построяването на тази ски писта с широчина към 20 м и дължина 5219 м на мястото на съществуващата туристическа пътека (с широчина 7 м) не е планувана в проекта за ръководство на Национален парк Пирин и в никакъв случай не е разрешавана.
 
Преди 5 години геодезична инспекция на Министерство на околната среда и водите в ски зона Банско сподели, че даже избраната през 2004 година от концесионера планова повърхност за ски пътеката от 4,39 хектара (т.е. широчина 7 м) е надхвърлена над два пъти до към 10 хектара (т.е. широчина над 15 м). Тогава инспекцията на екоминистерството демонстрира, че с изключение на тази ски писта, непозволено разширени за сметка на гората във водосбора на Бъндеришка река са и други уреди в ски зоната. Общото завишение на концесионната повърхност е оценено на над 65 хектара.
 
Вече е реалност, че изсичането на вековните гори и унищожаването на естествените речни корита в Национален парк Пирин основава условия за наводненията в Банско при поройни дъждове. За съпоставяне, следи от скорошни порои не са открити в дерето на прилежащата Демянишка река, макар нейния не по-малък водосбор. Заедно с Бъндеришка река тя се влива в река Глазне малко над града.
 
За да работи тежката техника, са нужни разрешителни по Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие. В този случай, даже скрито да са издадени такива разрешителни, това опонира на възбраната за корекции на реки в Национален парк Пирин и за строителството на ски писта, която не е планувана в концесионния контракт и в проекта за ръководство на парка. Тогава за какво се прикриват нарушаванията и не се оказва законов надзор върху строителството там?
 
Ясно е, че възобновяване на противоречивата ски писта е значимо да се направи преди откриването на новия сезон. Но методът, по който се прави, не подсигурява сигурност и трансформира тази част от Национален парк Пирин в следващото място, където законите са единствено на хартия и се основават условия за нови проблеми в бъдеще.
 
Междувременно, вместо да не разрешава категорично похищения над планината, готвеният нов проект за ръководство на Национален парк Пирин планува нарастване на зоните, в които е позволено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за прилагане на дървесина.*
 
В момента тече интернационална акция за опазването на Национален парк Пирин, като всеки може да се разпише на: https://makeyourmark.panda.org/bg/pirin
 
Повече информация:
* Площ на зона за туризъм без строителство в остарелия проект – 895 ха
Площ на зоната за здания и уреди в остарелия проект - 218 ха;
Площ на зона за туризъм с позволено строителство в цялата зона в новия проект – 2809,5 ха
Площ на зона, в която е позволено стопанското прилагане на дървесина в остарелия проект - 0%
Площ на зона за запазване на горските, високопланинските, тревните, езерни и речни екосистеми, в която е позволено стопанското прилагане на дървесина - 58,7% от площта на парка в новия проект

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР