Книгата Ахтопол – древност и съвремие“ беше представена в Ахтопол.

...
Книгата Ахтопол – древност и съвремие“ беше представена в Ахтопол.
Коментари Харесай

Петър Кънев стартира по нестандартен начин кампанията си

Книгата „ Ахтопол – античност и съвремие “ беше показана в Ахтопол.

Автор на монументалния исторически труд е доктор Атанас Орачев. Изданието е осъществено с помощта на съдружие „ Черноморска Странджа “ с ръководител лидерът на листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ за 2- ри МИР – Бургас инж. Петър Кънев и със спомоществователството на проф. Иван Гавраилов.

„ Преди избори множеството политици дават обещание разнообразни неща. Аз желая да стартира моята акция с нещо, което съм заречен и съм извършил. То е, че дружно с професор Гаврилов помогнахме един необикновен труд, който касае освен Ахтопол, а и цялото Южно Черноморие и по този начин наречената Черноморска Странджа, да получи самопризнание. Това е исторически труд, работен повече от дванадесет години. Книгата е с над 400 страници – нещо действително изпълнено. Мисля, че това е най-хубавото начало на една предизборна акция “, съобщи инж. Петър Кънев.

„ Познавам доктор Орачев от 40 години. Работехме дружно по програмата Странджа Сакар под управлението на проф. Александър Фол. Той е извънредно ерудиран и квалифициран академик. Към книгата има необикновен интерес. Видяхте, че залата бе цялостна и имаше доста правостоящи “, сподели още инж. Кънев.

Луксозното и богато илюстрирано издание разказва хилядолетната история на града и района. То е плод на дългогодишни проучвания.

„ Книгата е неповторима по няколко аргументи – първо тя е строго теоретичен труд, извънредно стойностна. Над 25 страници е единствено листата с употребяваната литература. Тя е извор и основа за всички млади откриватели, които ще стъпят на тази база и ще продължат нашето дело. Второ – тя развенчава един мит – че Ахтопол е древногръцка колония. Всъщност се касае за нещо напълно друго. Гърците идват тука и заварват преуспяващ тракийски град, град с история “, показа своите усещания проф. Гаврилов. Той подари на създателя часовник и разяснява, че всеки от нас е нужно да оползотворява времето си рационално.

Проф. Пламен Павлов също беше измежду гостите на премиерата. Той показа с присъстващите, че посредством издание като книгата на доктор Орачев, жителите и гостете на Ахтопол, посетителите на района, могат а схванат какво е било морето за нашите предшественици и да осъзнаят на каква земя стъпват. Проф. Павлов изрази убеденост, че идващите писания на създателя ще бъдат по този начин сполучливи, както показаното издание.

„ Това е труд, който изисква извънредно доста старания, търсене и доста мислене, с цел да бъде показан в този синтез. Дано и за напред нещата да вървят по този метод – изследвания и изявления. Тогава проучванията имат стойност “, съобщи шефът на Регионален исторически музей – Бургас доктор Милен Николов.

Кметът на Ахтопол Станислав Димитров беше безапелационен, че трудът на доктор Орачев е от изключителна значимост за Ахтопол. Той поздрави откривателя за положените старания и изрече всеобща признателност за постигнатото от него.

„ Докато правех моите проучвания моно неща ме изненадаха. Има загадки, за които аз към момента не мога да намеря пояснение “, описа доктор Орачев. Той е безапелационен, че античният Ахтопол е съществувал още при започване на петото хилядолетие прочие Хр. или преди повече от осем хиляди години.

За да се срещнат с проучванията на доктор Орачев, в клуба на рибаря, къде се състоя премиерата, бяха пристигнали голям брой любознателни фенове на неговата работа. Те зададоха въпроси, изрекоха поздравления към именития академик и показаха желанието си да се допрян до направените от него открития.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР