Книга на семейния бизнес Историята на семейство Куманови и тяхната

...
Книга на семейния бизнес Историята на семейство Куманови и тяхната
Коментари Харесай

Двамата братя, които сеят иновации и жънат растеж

Книга на фамилния бизнес Историята на семейство Куманови и тяхната " НИК " е част от четвъртото издание на " Книга на фамилния бизнес в България ". Проектът се осъществя от EY Bulgaria в партньорство с вестник " Капитал " и е част от световната самодейност на EY за фамилните компании и приемствеността сред поколенията.
За разлика от типичната семeйна компания, където второто потомство наследява бизнеса от родителите си, Иво и Калоян Куманови основават своя, като търсят софтуерно решение на проблемите, с които се сблъсква татко им при започване на своя път на селскостопански производител.

Годината е 2002-ра. Иво е едвам на 19, първокурсник в Университета за национално и международно стопанство, компетентност " Търговия ". По-малкият му брат Калоян е към момента в гимназия. Мобилните телефони не са поумнели, a тематики като приложението на изкуствен интелект и сателитни данни в земеделието звучат като извадени от научнофантастичен разказ. След реституцията на земеделските земи и тяхното разпокъсване българският поземлен бранш наподобява застинал при започване на ХХ век - пустеещи ниви, разрушени напоителни системи и разпродадена за скрап селскостопанска машинизация.

" Баща ни беше учител във Военната академия в Шумен, компетентност артилерия. Години наред беше обучавал хора по какъв начин посредством прецизни калкулации и разнообразни технологии да поразяват цели на десетки километри. След като реши да се развива като аграрни производител, му обясниха, че единственият метод да мери обработваните от него площи е да обикаля нивите с дървен пергел ", спомня си Иво Куманов.
В началото на 2005-та Иво Куманов, подписва контракт за извънредно посланичество за българския пазар с един от водачите в GPS технологиите Автор: Тодор Атанасов Реклама
Баща му споделя, че не е допустимо да няма различен метод, и Иво го открива. Попада на информация за GPS технологиите и приложението им в измерването на площи. В казуса Иво вижда опция да предложи решението и на други селскостопански производители, които се сблъскват със същия проблем. В началото на 2005-а, подписва контракт за извънредно посланичество за българския пазар с един от водачите в GPS технологиите -Trimble, като с изключение на земемерни технологии стартират да оферират и автоматизирано ръководство за земеделска техника. Междувременно на борда на НИК се качва и брат му Калоян, който, въпреки и още гимназист, оказва помощ в маркетинга и участията на компанията в разнообразни изложби и конференции.

Днес, преди да са навършили 40, Иво и Калоян Куманови означават 20 години от основаването на компанията. Тяхната упорита работа и вродено любознание стоят зад няколко тихи софтуерни революции в бранша на земеделието в България.

Имат дъщерни сдружения в Румъния, Южна Африка, Украйна и Италия, а на още няколко европейски пазара продават непосредствено на земеделските производители. В групата от компании, които управляват, работят над 280 души. Приходите им порастват стабилно, като упованията им са да завършат настоящата финансова година с оборот над 100 млн. лева
Калоян Куманов е още в гимназията, когато стартира да работи по развиването на " НИК " Фотограф: Тодор Атанасов
С времето фокусът към технологиите за точно земеделие остава неизменен, като развиват портфолиото си с артикули и услуги, свързани с цифровизация на земеделието и интелигентни инвентари. Освен това групата влага в лична компания за разработка на софтуерни приложения, както и във високотехнологична лаборатория за почвен разбор - най-голямата в Централна и Източна Европа, с фокус правене на рекомендации за наторяване.
Реклама Учи, с цел да работиш
От вероятността на времето Иво и Калоян Куманови дефинират присъединението на България към Европейския съюз, като най-значимия катализатор за бизнеса им. Преди това продажбите са толкоз слаби, че Иво даже обмисля да се откаже. Спира го фактът, че към момента следва и към оня миг не вижда друга съответна вероятност.
Вече 20 години, Калоян и Иво Куманови работят един до друг Фотограф: Тодор Атанасов
" На процедура и двамата работим на цялостен работен ден още от първи курс. Всъщност това е и една от аргументите да съм толкоз удовлетворен от образованието си. Когато съчетаваш процедура и доктрина, осъзнаваш ясно какво ти приказват и за какво ти го приказват ", споделя Иво Куманов, а брат му Калоян, който също е ученик на УНСС, само че компетентност " Международни стопански връзки ", го апострофира, че работи и като brand ambassador на университета.
Някой ми е споделил, че има познание в тази посока, и даже да не ми е дал всичко наготово, ми е открехнал вратата Иво Куманов
И двамата признават, че доста от похватите за ценообразуване, логистика и ръководство, които ползват в работата си и през днешния ден, са усвоили точно там.

" Някой ми е споделил, че има познание в тази посока, и даже да не ми е дал всичко наготово, ми е открехнал вратата ", споделя Иво Куманов и добавя, че години преди да влагат в лична лаборатория за почвени разбори е правил тествания на качествените индикатори на пшеницата в образователната лаборатория на университета и този опит му е дал други вероятности за постигането на оптимални резултати в земеделското произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР