Кметът Васил Терзиев настоява за опазването на три стари сгради,

...
Кметът Васил Терзиев настоява за опазването на три стари сгради,
Коментари Харесай

Терзиев настоява за запазването на три сгради, част от културното наследство на София

К метът Васил Терзиев упорства за опазването на три остарели здания, културна полезност за София.

В писма до министъра на културата и шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) кметът на Столичната община изисква да бъдат преразгледани мнения на Министерство на културата (МК). За това кметът Терзиев осведоми и посредством своя Фейсбук, оповестиха от Столичната община. 

Това са здания, които са застрашени да изгубят своята културно-историческа стойност и изцяло да изчезнат заради капиталови планове, предвиждащи тяхното надстрояване, продължение или изцяло срутване, показва Васил Терзиев.   



Столичният кмет оповестява, че първата постройка е на ул. „ Любен Каравелов “ 34, издигната е през 1941 година и е един от присъщите мостри на архитектурата в жанр „ рационализъм “, непокътнати в София. Тя е била благосъстоятелност на видния български правист, държавник, историк и журналист проф. доктор Константин Кацаров. Заявените капиталови планове трансформират параметрите на постройката, стила и културно-историческата й стойност. 

Втората постройка се намира на ул. „ Мизия “ 9, отбелязва Васил Терзиев. В нея е живял известният художник и учител проф. Симеон Велков. Отрицателни мнения към този момент са дадени и от кмета на регион “Средец ” и Български народен комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места. 

Третата постройка е на ул. „ Стара планина “ 9 и е част от избраната в Закона за културното завещание охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна полезност „ Учебна постройка, някогашна Първа мъжка гимназия “. Инвестиционните планове за обекта плануват унищожаване на съществуващата в парцела постройка на ул. “Стара планина “ 9 и построяването на нова, напомнят от пресцентъра на Столичната община. 

Според кмета Васил Терзиев тези здания могат да бъдат възобновени в достоверния си тип и да се употребяват.

" София няма по какъв начин да има бъдеще, в случай че не се грижи за историческите си полезности като част от недвижимото културно завещание ", показва в обявата си столичния кмет. 

Преди две седмици основният проектант на Столична община Здравко Здравков издаде позволение за градеж за осъществяване на реорганизация на постройката и за реставрационно-консервационни работи по фасадите на хотел „ Париж “ на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ в София. В момента постройката е в неприятно положение, оповестиха тогава от общината, не се употребява от дълги години в резултат на поредност от каузи във връзка с собствеността. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР