Кметът на Варна Иван Портних направи оглед на ремонтните дейности,

...
Кметът на Варна Иван Портних направи оглед на ремонтните дейности,
Коментари Харесай

Иван Портних: Ремонтът на сцена филиал на театъра е дългоочакван и съм изключително щастлив 


Кметът на Варна Иван Портних направи оглед на ремонтните действия, които се правят в една от емблематичните здания на Варна – сцена Филиал на държавна такса „ Стоян Бъчваров “.

Обектът е монумент на културата, а обновяването се прави по план на Оперативна програма „ Региони в напредък “, координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/. На място бяха Даниела Димова – шеф на ТМПЦ -Варна, Ивелина Тодорова – началник на плана, представители на строителната компания и на компанията по контрол.

В момента се прави демонтажи действия, след което стартира цялостната реорганизация на постройката. Предстои цялостно възобновяване на сцената, оркестрината, камерната и репетиционните зали. Изцяло ще бъдат изменени интериорът на балкона, на основното предверие, клуба на артиста. Проектът планува още действия по замяна на ВиК и ел. инсталациите, обезпечаване на нужното осветяване и озвучаване, създаване на климатична и вентилационни съоръжения, възстановяване на достъпа за хора с увреждания.

„ Това е един дълго чакан ремонт и съм извънредно благополучен, че макар всички компликации, които трябваше да преодолеем, той се осъществя. Сградата е издигната в интервала 1889-1890 година и през последните 55 години не е юридически ремонт. Благодаря на екипа на госпожа Димова, които поставиха големи старания по подготовката на плана “, съобщи кметът.

Той добави, че е бил определен реализатор на ремонтните действия, само че инфлацията е довела до внезапно повишаване на цените на строителните материали, което е забавило осъществяването на плана. „ В същото време Министерството на културата върна в държавния бюджет десетки милиони лв., без да помогне на Варна, макар че имахме подготвен план с позволение за градеж и определен реализатор. Голямата опасност бе, че и срокът на оперативната стратегия изтича, а никой от ръководещите не постави старания да го удължи. Последното постоянно държавно управление на Политическа партия не обезпечи и нужните индексации, което сътвори спомагателни компликации “, сподели кметът. Той добави, че работата по обновяването на сцена Филиал е почнала, откакто Община Варна е дофинансирала плана, с поддръжката на Общинския съвет, с цел да бъдат спазени периодите на оперативната стратегия.

Даниела Димова съобщи, че двете подиуми на театъра – в главната постройка и филиала, се употребяват и като подиуми на интернационалните фестивали и представления и обновяването им те ще дават отговор на всички стандарти.

Със завършването на ремонта на сцена Филиал всички публични здания в сърцето на Варна ще бъдат с нов образ – Основната сцена на държавна такса „ Стоян Бъчваров “, Домът на флота, Юнашкият салон, Катедралният храм „ Успение Богородично “. dnesplus.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР