Кметът на литовската столица Вилнюс обяви, че улица, водеща до

...
Кметът на литовската столица Вилнюс обяви, че улица, водеща до
Коментари Харесай

Литва: Улицата към руското посолство във Вилнюс ще се казва Улица на украинските герои

Кметът на литовската столица Вилнюс разгласи, че улица, водеща до съветското посолство, ще бъде наречена " Улица на украинските герои ".  " Всеки, който написа писмо до посолството, ще би трябвало да мисли за жертвите на съветската експанзия, както и за украинските герои ", написа Ремигиюс Шимашюс във Facebook.

" Оттук нататък визитната картичка на всеки чиновник на съветското посолство ще би трябвало да отдава респект на украинските герои. Единственият адрес на улица " Украински герои " ще бъде този на съветското посолство ", добави той..

Междувременно кметът на регион в Прага също прикани за сходна самодейност. Онджей Колар, народен представител от партията TOP09, удостовери в Twitter, че е изискал от кметството на чешката столица да преименува улицата покрай съветското посолство. " Одобрихме искане за преименуване на част от улица " Коронация " около съветското посолство на " Украински герои ", написа той в понеделник.

Колар също е изискал близкият мост да бъде кръстен на украински боец, който съгласно известията е бил погубен при разрушение на мост покрай украинския град Херсон, в опит да спре напредването на съветските войски.

През 2020 година Прага към този момент преименува площад покрай съветското посолство на Борис Немцов, политически деятел, погубен в Москва през 2015 година Вилнюс и Вашингтон преди този момент направиха същия ход.

Превод " Петел "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР