Ключовото заседание на Съвета на ЕС, което отхвърли кандидатурите на

...
Ключовото заседание на Съвета на ЕС, което отхвърли кандидатурите на
Коментари Харесай

Euronews Romania от Брюксел: Ще чакаме още поне половин година за Шенген

Ключовото съвещание на Съвета на Европейски Съюз, което отхвърли кандидатурите на България и Румъния за Шенген, бе проследено от сътрудниците ни от Euronews Romania. С техния специфичен делегат Мария Моиш беседва Анастасия Димитрова.

След като България и Румъния не бяха признати в Шенген, по кое време очакваш да бъде идващото гласоподаване?

Ще чакаме още най-малко половин година. Швеция ще води председателството на Европейски Съюз през идващите шест месеца, а те не желаят разширението на Шенген да бъде в дневния ред на вътрешните работи. И по този начин, единственият конгрес, на който може да се реши този въпрос, откакто през днешния ден резултатът за нас е негативен, е във втората половина на идната година.

Българското държавно управление съобщи, че към този момент приготвя ответни ограничения против решението на Нидерландия и Австрия да не ни поддържат. Румъния обмисля ли такава стъпка?

Не обмисляме сходни ограничения към момента, само че Румъния ще подаде недоволство към Европейския съд, в случай че през днешния ден решението е отрицателно за нас. Това ще бъде тъжба против Съвета, защото сме изпълнили всички критерии. Инвестирахме милиони, с цел да укрепим границите си... Ако през днешния ден не ни поддържат, би било доста незаслужено по отношение на страната ми.

Ще упорства ли Румъния за обособяване на кандидатурата от България или страната ви ще продължи с общите старания на София?

Румъния ще преследва личния си интерес. Това бе ясно декларирано от вътрешния ни министър. Но дано не губим вяра, към момента не е гласувано сходно обособяване.

Обобщение на съвещанието вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР