Клиенти, забавили с ден вноската, плащат за известие за просрочие

...
Клиенти, забавили с ден вноската, плащат за известие за просрочие
Коментари Харесай

Фирми за бързи заеми подвеждат с такси и лихви

Клиенти, забавили с ден вноската, заплащат за " уведомление за просрочие "

Фирмите за бързи заеми не престават да постановат неравноправни клаузи, с които ощетяват своите клиенти. Това е открила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Един от по-новите трикове е, когато заемополучателят се забави с вноската единствено за ден, незабавно да му се изпраща съобщение за просрочие и да му бъде начислена такса за известяването, написа в. " Сега ".

Някои компании не престават да подвеждат клиентите си за лихвените условия и не им коментират какъв брой тъкмо пари би трябвало да върнат в края на контракта. " Търговците би трябвало ясно да ви кажат, че в случай че примерно вземете 1000 лева, ще би трябвало да върнете 1500 лева след шест месеца или след година ", показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Друга порочна процедура са неразбираемите и обтекаеми формулировки, с които сдружения объркват потребителите и ги слагат в риск. Такъв е казусът с условието " потребителят да не утежнява икономическото си състояние ". Това на процедура значи, че в случай че в това време вземете различен заем или ви понижат заплатата, компанията може да разгласи заема ви за предварително дължим - макар че постоянно си плащате вноските.

Друг образец за неточна и неприемлива спогодба е, че при положение на предварителна дължимост на заема лихвата се начислява за целия контрактуван интервал, а освен за времето, в който е изпълняван заемът.

В навечерието на Коледа и Нова година КЗП припомня на сдруженията за бързи заеми, че са задължени да дават още преди отпущането на заема цялостна и точна информация за всички условия и най-много за сумата, която ще бъде дължима в края на интервала, а на клиентите - да четат деликатно контракта за заем, преди да го подпишат, а когато нещо не им е ясно или ги смущава, да се съветват с специалисти.

Бързите заеми се радват на мощен интерес през последните години. Вече втора поредна година те бележат двуцифрен растеж - през 2016 година бе 15%, а до септември тази година е 11.3%. Изтеглените бързи заеми към този момент са 2.7 милиарда лева, като 80% от тях са взети от семействата.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР